Omslagsbild: Kryp

Fotograf: John Hallmén
Utgivningsdatum: 2012-09-10
Recensionsdatum: 2012-10-10
ISBN: 978-91-1-304063-9

Kryp

Kryp är för det mesta så små att vi knappt lägger märke till dem, än mindre tänker på dem som levande varelser. Men ta fram förstoringsglaset och det som nyss var ett oformligt virrvarr av ben och antenner verkar plötsligt stirra tillbaka på oss.

Runt 80 procent av jordens alla djur är insekter. Det finns en miljon beskrivna, men de flesta återstår att sätta namn på. Bara i Sverige har vi 4 500 olika tvåvingar och 700 spindelarter. Ändå vet vi relativt lite om krypen, och vi har inte sett dem så noga, kanske för att de är så små att vi lätt missar dem.

I John Hallméns fotografier får vi uppleva krypens värld i makroperspektiv. Närgångna och kraftigt uppförstorade porträtt visar en sällan skådad verklighet av håriga flugor, slitna skalbaggar och färgstarka flicksländor täckta av daggens droppar. Det blir som en upptäcktsfärd till en främmande, okänd civilisation - en civilisation som finns mitt ibland oss. John Hallmén återvänder ofta till samma plats, ett område inte större än 20 x 20 meter strax utanför Stockholm. Här rymmer en till synes trist grästuva ett myller av liv. Mångfalden är slående, och det händer något när vi kommer nära. En helt vanlig rovstekel, uppförstorad 100 gånger, framträder plötsligt som en varelse från yttre rymden. Fascinerande och smått monstruösa detaljer som fasettögon, antenner och kraftiga käkdelar blir synliga.

Lars-Åke Janzon, fil.dr, jourhavande biolog och förste intendent på Naturhistoriska Riksmuseet medverkar med texter om insekternas beteenden, biologi, förutsättningar och utmaningar.

"Resultatet blir förbluffande" /Dala-Demokraten "Resultatet blir förbluffande. Fotografen är generös med data kring bilderna: om hur många tagningar som "gått åt" till varje lyckat insektsfoto. /.../Biologen Lars-Åke Janzons korta faktakommentarer fungerar som spänstiga förlängda bildtexter. /.../I krypens kosmos lever de glatt vidare, fast som inomjordingar. Det gäller bara att upptäcka dem - och det har John Hallmén."Staffan Björklund  
"makrobilder på insekter som är så detaljrika så att man nästan trillar baklänges" /Digital Foto "John Hallméns fantastiska bilder ackompanjeras otroligt fint av Lars-Åke Janzons korta, koncisa, men ändå informativa texter."
"de mest fantastiskt detaljerade närbilder av insekter jag sett" /Östran "Höstens mest närgångna bok måste vara Kryp av fotografen John Hallmén. Med modernast tänkbara digitala fototeknik har han tagit de mest fantastiskt detaljerade närbilder av insekter jag sett." KLAS PALMQVIST
"bildpoesi" "Det är oerhört fascinerande att se hur skräckinjagande en plattnosbagge och stinkande kortvinge kan förefalla på nära håll. Man kan heller inte låta bli att le åt ett exemplar av pudrad smaragdflickslända som tycks kasta nyfikna blickar mot betraktaren och många av bilderna är inget annat än ren bildpoesi. /.../Biologen Lars-Åke Janzon presenterar i korta, informativa texter olika arter och deras betingelser, men berättar om livsvillkor, överlevnadsstrategier som härmning - mimikry - och att många av naturens vackraste färger i själva verket består av nanostrukturer, som reflekteras av ljus.Naturfotografi kan ha en dragning åt det spektakulära och visst drar man efter andan inför en del av John Hallméns bilder, men Kryp är framför allt ett exempel på hur förundran kan vara ett pedagogiskt element. Boken kan helt enkelt bidra till en större uppmärksamhet nästa gång man ger sig ut i markerna."Pauli Olavi Kuivanen  
www.nt.se

John Hallmén är en hängiven och innovativ insektsfotograf som med hjälp av den nya digitala kameratekniken visar upp krypens värld som vi aldrig tidigare sett den. Han har bland annat publicerat sina makrobilder i boken Kryp 2012, Norstedts, och i en utställning på Naturhistoriska Riksmuseet.

Han utsågs till Årets Naturfotograf 2012 "för att han med sina extrema närbilder och med stort skärpedjup har öppnat dörren till de riktigt små djurens värld."

Våren 2014 utkom hans nya bok Minimonster i naturen (text: Hanna Hallmén) på Rabén & Sjögren. Läs mer om boken här >> http://kryp.se/minimonster/ 

 

Mer om författaren

Lars-Åke Janzon är fil. dr i zoologi, och arbetade i 40 år på Naturhistoriska riksmuseet, varav det sista decenniet som jourhavande biolog. Därutöver har han medverkat i ett stort antal vetenskapliga och populärvetenskapliga publikationer och bland annat skrivit böckerna Hur mycket blåst klarar en fluga?Varför kan inte potatisar gå? och Om fåglar i Sverige.

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.