Omslagsbild: Flickan i Clèves

Översättare: Lisa Lindberg
Utgivningsdatum: 2013-04-11
Recensionsdatum: 2013-04-29
ISBN: 978-91-1-304119-3

Flickan i Clèves

Solange är en trettonårig flicka som ser på världen med en tonårings genomskådande blick. Livet går sin gilla gång i den lilla sydfranska byn Clèves, men mycket pågår under den lugna ytan. Ute i världen händer också en mängd saker: det är 80-tal och Sovjet har invaderat Afghanistan och byns mödrar har börjat hamstra livsmedel i skräck över att ett nytt kärnvapenkrig ska bryta ut.

I byskolan där Solange går handlar allt om sex i snacket mellan tjejerna på rasterna. Det absolut viktigaste är att ha fått mens och sedan måste man förbereda sig på att ha sex. Är man efterbliven om man inte haft det? Är det bättre att göra det med en kompis? Solange börjar experimentera: låter killarna göra vad de vill med sig och råkar ibland riktigt illa ut.

Solange tyr sig alltmer till byns enstöring Monsieur Bihotz, som är vänligt sinnad och förstår henne. Men vad är fantasi och vad är verklighet i deras relation? Är hon den fullfjädrade älskarinna hon utger sig för att vara, trots att hon bara hunnit bli sexton år gammal?

Darrieussecqs nya roman är en stark skildring av unga kvinnors vänskap, sexualitet och rivalitet. Med Flickan i Clèves återvänder hon till temat från debuten Suggestioner: kvinnors objektifiering, kvinnans villkor i en mansdominerad värld och kvinnliga strategier för överlevnad.
Mer om författaren
55 kr Bok - Pocket
Utgiven: november 2016
"Sorgligt och vackert. Starkt om en flickas möte med sexualiteten" /DN "Det är en både sorglig och vacker roman, som översättaren Lisa Lindberg tonsäkert fört över till svenska. Det finns en gleshet i Darrieussecqs berättande som förstärker känslan av att vi befinner oss i det franska inlandet, med solen, hettan, de stora fälten. Omslaget till den svenska utgåvan - en målning av Anna Bjerger där en ung flicka går ut i ett turkosblått hav - fångar bokens stämning perfekt."Åsa Beckman  
"Marie Darrieussecq ger Solange en röst som lyfter berättelsen skyhögt över många andra i genren" "Marie Darrieussecq ger Solange en röst som lyfter berättelsen skyhögt över många andra i genren. Dubbelheten hos henne är underbar och fruktansvärd: lusten och naiviteten driver henne, som ett rö för vinden, in i situationer hon inte kan hantera. Men hon tvingar sig att utveckla strategier för att uthärda, för det enda som verkligen räknas är att klara sig helskinnad genom det trauma som är att vara ung – och att vara kvinna."Johanna Gredfors Ottesen  
hd.se
"Jag är berörd - och manipulerad" /Tidningen Vi "Den övermodiga, frispråkiga Solange förblindar mig. Och det var kanske just det som var meningen. Darrieussecq ger inga svar, tolkningen får läsaren stå för."Oline Stig
"Frankrikes svar på Sara Stridsberg." /Fokus "Ryssarna har precis invaderat Afghanistan, och det enda Solange och de andra ungdomarna i skolan tänker på är att ligga. Den som läst romandebuten »Suggestioner« från 1996 vet vad Marie Darrieussecq är kapabel till: en köttslig smash som vidgar medvetandet. Frankrikes svar på Sara Stridsberg." 

Marie Darrieussecq är född 1969 i Bayonne i franska Baskien. Sedan romandebuten 1996 har hon utkommit med ett flertal hyllade och omdebatterade romaner och essäer. Marie Darrieussecq är också verksam som dramatiker och översättare. Hon är bosatt i Paris med sin familj.

I och med romanen Tom är död, som handlar om en ung mors sorg över ett dött barn och jämfördes med Joan Didions Ett år av magiskt tänkande, tog Marie Darrieussecq klivet in på den bredare episka arenan. Romanen gav också upphov till en debatt om författarens roll och litteraturens uppgift, vilket gav ekon i den svenska pressen.

Med Flickan i Clèves återvände hon till temat från debuten Suggestioner: kvinnors objektifiering, kvinnans villkor i en mansdominerad värld och kvinnliga strategier för överlevnad. I den nya boken, Man måste älska männen mycket, är Solange från kritikerhyllade Flickan i Cléves är tillbaka.

Priser och utmärkelser:

PRIX DES PRIX 2013 för Il faut beaucoup aimer les hommes
Prix Médicis 2013 för Il faut beaucoup aimer les hommes

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.