Flickan i Clèves

Författare

Marie Darrieussecq

Översättare

Lisa Lindberg

Flickan i Clèves

Svenska

2013-04-08

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Romaner

Översättare

Lisa Lindberg

Författare

Recensionsdag

2013-04-29

Publiceringsdatum

2013-04-08

Formgivare omslag

Anna Davison

Bokinformation

Originaltitel

Clèves

Originalspråk

Franska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, Pocket

Produktion

Papper

Bokpapper träfritt

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113041193

Antal Sidor

287

Vikt (kg)

0.524

Ryggbredd (mm)

27

Höjd (mm)

220

Bredd (mm)

145

Klimatpåverkan

548g CO2e
Papper
ca 332 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 6 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 211 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Rose är psykoanalytiker bosatt i Paris innerstad som i julklapp får en kryssningsresa tillsammans med sina barn på Medelhavet. Någonstans ute på det kalla decemberhavet stöter kryssningsfartyget på båtflyktingar vilka räddas av besättningen i väntan på den italienska kustbevakningen. Rose beger sig ner på det däck där migranterna hålls och möter Younès från Niger, som ber henne om en mobiltelefon. Genom en plötslig ingivelse ger Rose honom sin sons mobil. Denna mobiltelefon blir sedan ett slags livlina mellan Rose och Younès. Rose står i begrepp att flytta till sin barndoms Baskien medan Younès är på väg till Calais för att därifrån kunna ta sig till England.
Rose ställs inför en rad frågor och ställningstaganden. Hjälper det att hjälpa? Räcker det med en enskild insats? Hur ser hennes eget liv ut, är hon verkligen lycklig? Vad ska hennes familj säga? Hur ser en vardagshjälte ut? Utifrån dessa frågeställningar föddes romanen Avigt hav. En roman om en av vår tids mest brännande politiska frågor.

Läs mer

Marie Darrieussecq

Avigt hav

Om boken

Paula Modersohn-Becker föddes i Tyskland 1876 och blev den första kvinnliga konstnär som målade ett nakenporträtt av sig själv. Härligt är att leva här en gripande skildring av hennes liv och hennes banbrytande konstnärliga arbete.

Modersohn-Becker hörde till en välkänd konstnärskoloni i byn Worpswede utanför Bremen i norra Tyskland, men allteftersom hennes eget måleri utvecklades kände hon lockelsen från Paris, dit hon också begav sig för att studera och lära känna andra konstnärer. Hon umgicks med Rodin och Monet och fick en nära relation till poeten Rainer Maria Rilke, som var gift med hennes väninna skulptören Clara Westhoff.

I ögonblicksbilder återberättar Marie Darrieussecq Modersohn-Beckers liv och låter oss få vara med om hennes upptäckter och utveckling. Vi kommer konstnären nära in på livet, får ta del av hennes funderingar kring äktenskapet med Otto, tveksamheten att kombinera konstnärskapet med modersrollen.

Läs mer

Härligt är att leva här

Marie Darrieussecq

Härligt är att leva här

Om boken

Solange från den kritikerhyllade Flickan i Cléves är tillbaka. Hon har blivit en vuxen kvinna som lämnat Frankrike för Hollywood.

På ett party träffar Solange skådespelaren och regissören Kouhouesso Nwokam, född i Kamerun men numera naturaliserad kanadensare. Hon blir blixtförälskad, han drömmer om att förverkliga sin Stora Idé: en filmatisering av Joseph Conrads roman Mörkrets hjärta, på plats i Kongo.

Filminspelningen slutar i katastrof och de båda tvingas omvärdera såväl synen på varandra som sig själva.

Läs mer

Man måste älska männen mycket

Marie Darrieussecq

Man måste älska männen mycket

Om boken

Solange är en trettonårig flicka som ser på världen med en tonårings genomskådande blick. Livet går sin gilla gång i den lilla sydfranska byn Clèves, men mycket pågår under den lugna ytan. Ute i världen händer också en mängd saker: det är 80-tal och Sovjet har invaderat Afghanistan och byns mödrar har börjat hamstra livsmedel i skräck över att ett nytt kärnvapenkrig ska bryta ut.

I byskolan där Solange går handlar allt om sex i snacket mellan tjejerna på rasterna. Det absolut viktigaste är att ha fått mens och sedan måste man förbereda sig på att ha sex. Är man efterbliven om man inte haft det? Är det bättre att göra det med en kompis? Solange börjar experimentera: låter killarna göra vad de vill med sig och råkar ibland riktigt illa ut.

Solange tyr sig alltmer till byns enstöring Monsieur Bihotz, som är vänligt sinnad och förstår henne. Men vad är fantasi och vad är verklighet i deras relation? Är hon den fullfjädrade älskarinna hon utger sig för att vara, trots att hon bara hunnit bli sexton år gammal?

Darrieussecqs nya roman är en stark skildring av unga kvinnors vänskap, sexualitet och rivalitet. Med Flickan i Clèves återvänder hon till temat från debuten Suggestioner: kvinnors objektifiering, kvinnans villkor i en mansdominerad värld och kvinnliga strategier för överlevnad.

Läs mer

Flickan i Clèves

Marie Darrieussecq

Flickan i Clèves

Om boken

"Tom är död. Jag skriver ner meningen. Det är tio år sedan Tom dog. Tio år nu. Jag säger inte att det behövs tio år."

En mor har förlorat sitt barn och inget har hjälpt henne att komma över sorgen. Men så börjar hon skriva ner sina minnen av Tom för att kunna ta avsked av honom. Det är en gastkramande berättelse som man som läsare värjer sig emot men ändå slukar för den starka skildringens skull.

Marie Darrieussecq slog igenom 1996 med romanen Suggestioner. Norstedts har givit ut fem av hennes romaner.

Läs mer

Tom är död

Marie Darrieussecq

Tom är död

Om boken

I ett isolerat arktiskt landskap, bara någon mil från Sydpolen, utspelas en passionshistoria med förödande resultat.

Edmée är en franskfödd amerikanska, Peter är skandinav, kanske islänning. Båda tillhör White-projektet vars uppgift är att installera ett forskningscenter vid Sydpolen. Båda har lämnat mörka minnen bakom sig, och de dras obönhörligt till varandra i ett slags blind passion som sätter hela forskningsprojektet på spel. Det utgör huvudtemat i en roman som är både språkligt exakt, vacker och suggestivt oroande.

Läs mer

White

Marie Darrieussecq

White

Om boken

En ärlig, osentimental skildring av den omvälvning det innebär i en ung kvinnas liv att få barn. Intelligent och bistert humoristiskt, intimt och allmängiltigt skildrar Marie Darrieussecq de nio första månaderna av moderns och barnets gemensamma liv. I Babyn berättar hon i korta, dagboksaktiga kapitel om de första nio månaderna som nybliven mamma, om alla förändringar i livet som babyn medför ? amningen, blöjbyten, nattvaken och oron, tröttheten. Ärligt, osentimentalt redogör hon för sina upplevelser och tankar under denna omvälvande period, och hon gör det på ett sätt som känns friskt och spännande. Hon lyckas vara personlig utan att bli kladdig, allmän och samtidigt extremt privat.

Läs mer

Babyn

Marie Darrieussecq

Babyn

Om boken

nte sedan Françoise Sagans debut med Ett moln på min himmel 1954 har en debutant väckt så mycket uppmärksamhet i Frankrike som Marie Darrieussecq gjorde med Suggestioner (på svenska 1997). När hon nu återkommer med en ny roman, Fantomer, har den franska kritikerna sett löftena från den lyckosamma debuten infriade. En man går ut att köpa bröd, eftersom hans hustru som vanligt glömt det, och kommer inte tillbaka, han tycks spårlöst försvunnen. Boken handlar om de reaktioner som försvinnandet utlöser hos kvinnan ? bestörtning, saknad, ånger, ilska, självrannsakan, ångest, förträngning ? och hur vardagen därmed rämnar och förvandlas till en existentiell mardröm. Det är återhållsamt och suggestivt berättat, alldeles utan det vilda fantasteri som präglade suggestioner. Marie Darrieussecq är född i Bayonne 1969, har gått ut Ecole Normale Supérieure och undervisar i litteraturhistoria. Debutromanen Suggestioner är översatt till 34 språk och har sålt i långt över 200 000 exemplar i hemlandet. Den svenska utgåvan blev en stor framgång och finns nu tillgänglig i pocket.

Läs mer

Fantomer

Marie Darrieussecq

Fantomer

Nyheter

Foto: Magnus Ragnvid

27 april 2022

Sommarens nya böcker

NyheterBoknyheter