Omslagsbild: Léon & Louise

Översättare: Anna Hörmander Plewka
Utgivningsdatum: 2013-04-05
Recensionsdatum: 2013-04-22
ISBN: 978-91-1-304117-9

Léon & Louise

"Vid den tiden, då min farfar först lärde känna Louise Janvier, var han sjutton år gammal. Jag föreställer mig gärna hur han, som en ganska ung man, våren 1918 i Cherbourg band fast sin koffert i förstärkt papp på sin cykel och lämnade sin faders hus för gott".

Så börjar Alex Capus sin kärlekshistoria, som tar slut först den 16 april 1986 med Léon Le Galls begravningsgudstjänst i Notre-Dame. Denna morgon dyker den lilla vithåriga damen upp, som ett hemlighetsfullt vittne från det förflutna, och med bestämda steg banar hon sin väg förbi familjemedlemmarna och fram till den öppna kistan.

Den franska Atlantkusten under första världskriget: två unga människor blir förälskade, men rycks ifrån varandra under ett våldsamt flygangrepp. Båda håller den andra för död; Léon gifter sig, och Louise, med sitt lidelsefulla temperament och omättliga begär efter självständighet, går sin helt egna väg tills de av en ren tillfällighet möts igen i Métron, 1928 i Paris.

Alex Capus berättar med underbar lätthet och stor intensitet om en kärlek i ett århundrade av krig. Detta par, Léon och Louise, trotsar alla konventioner genom att hålla fast vid sin kärlek och för ett egensinnigt, ibland rent komiskt, dubbelliv. En berättelse om en stor kärlek som trotsar alla odds.
Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

"en fröjd att läsa" "Alex Capus skildrar på ett mycket initierat och trovärdigt sätt ockupationens vardagsliv och kärlekshistorien mellan Léon och Louise är med all sin överraskande finurlighet, humor och eleganta lätthet en fröjd att läsa." LO Rindberg
ltz.se
"Vardagen i 1940-talets ockuperade Frankrike blir alldeles levande för mig när jag läser." /Borås Tidning "Léon & Louise är som bäst när den dröjer sig kvar i de hålrummen, i det liv som delvis går oss förbi fast vi är mitt uppe i det."Maria Store
"Det är rörande, roligt och välskrivet." /Kenneth Gysing, Femina

Alex Capus, född 1961 i Normandie, är idag bosatt i Olten, Schweiz. Han debuterade 1994 med sin första samling med berättelser, Diese verfluchte Schwerkraft, och har sedan dess skrivit nio böcker, både novellsamlingar, romaner och reportage.

Hans senast utkomna böcker är Eine Frage der Zeit (2007) och Himmelsstürmer (2008). Han är översatt till femton språk. Med Léon & Louise, som blev en mycket stor succé i Tyskland, introduceras han på svenska.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.