Omslagsbild: Alltid Astrid

Utgivningsdatum: 2012-03-14
Recensionsdatum: 2012-04-04
ISBN: 978-91-1-304176-6

Alltid Astrid

Minnen från böcker, brev och samtal

Astrid Lindgrens böcker har följt litteraturvetaren Ulla Lundqvist genom livet. Under åren 70-talet arbetade hon på sin avhandling om Pippi Långstrump och kom att träffa Astrid själv och blev en flitig gäst på Dalagatan.

Först återstiftar vi bekantskapen med några av böckerna i det tidiga författarskapet. Pippiböckerna men också flickböckerna och den vuxna yrkeskvinna Kati - många av Astrids alter egon.
Så friläggs några av de viktigaste trådarna i Astrid Lindgrens diktväv: det kompromisslösa förkunnandet av ickevåld, solidariteten med de minsta, inte bara barnen utan alla samhällets svaga, och slutligen den ton av längtan som vibrerar genom de stora sagornas texter. 
Boken sista del stammar ur förhållandet att Ulla Lundqvist större delen av sitt yrkesliv har varit lärare: överallt har hon haft Astrid Lindgrens böcker i bagaget, från Häggviksskolan i Sollentuna till Västbanken, Palestina.


 

Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

"en bok där barnens röster hörs och där Ulla Lundqvist berättar om Astrid och hennes böcker på ett kunnigt sätt." /Dagbladet Sundsvall
"Hon är kärleksfull men inte okritisk" "Hon är kärleksfull men inte okritisk, hon ser hur Astrid Lindgren ibland kompromissade med, eller inte genomskådade sin egen tids syn på saker och ting. Det gäller framför allt de tidiga så kallade flickböckerna. Men det där är lappri jämfört med Astrids förmåga att se barnet.Den som bara fått sin Pippi via senare urvattnade, animerade pajasversioner kan få för sig att hon är en enkel, ouppfostrad anarkistkapitalist. Men går man till Villa Villerkulla direkt, till fyrtiotalstösen som inte stod till hårfästet i ett tjattrande informationsflöde och andras hittepå, upptäcker man en god, modig och kreativ liten mänska, en som fortfarande kan befria små flickor och pojkar och bygga broar mellan länder."Diana Holmberg 
hd.se
Jag skriver många olika sorters böcker, både facklitteratur, läroböcker och skönlitteratur eller som man sade som barn "roliga böcker". Fast faktum är att jag tycker att fackböcker är nästan lika roliga att skriva och ibland att läsa också. Jag har skrivit för både vuxna och och nästan vuxna och lite större barn. Jag hämtar alltid både personer och händelser ur verkliga livet, men jag gör om alltihop precis som jag vill. Jag tycker själv att en bok skall vara trovärdig. Och rolig och spännande förstås. Givetvis tycker jag att mina böcker är allt det där, annars skulle jag ju inte ge ut dem. Flera av mina böcker har översatts till danska och norska och ett par till tyska.
Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.