Omslagsbild: Halva solen

Utgivningsdatum: 2012-02-14
Recensionsdatum: 2012-03-12
ISBN: 978-91-1-304183-4

Halva solen

Hur lyder definitionen på en pappa? Kanske: han-som-skyddar? Kanske: mot solen? Om han inte skyddar längre, är han då fortfarande pappa?
 
Det händer hela tiden. En förälder dör. Ett barn sörjer. Men hur ofta dör just denna människa? Och hur gör man för att ge henne något tillbaka? Aris Fioretos nya bok är både sorgesång och baklängeskväde. I lika sakliga som lyriska prosastycken berättar Halva solen om en utlandsgreks öden och äventyr - från döden på ett svenskt äldreboende, över åren i folkhemmet, tillbaka till tiden före det första barnet. Nu är fadern inte längre far. Men har livet framför sig.

Efter genombrottet med Den siste greken, som nominerades till Augustpriset och tilldelades Sveriges Radios Romanpris, återkommer Aris Fioretos med en gripande bok om en älskad människa formad av en hemlighet.
Mer om författaren
"Svindlande vackert om gåtfull pappa" /Yukiko Duke, Tidningen Vi
"Men jag tror det här är årets Augustprisvinnare." "Boken är fylld av värme, det är en lustfylld sorgesång. /.../ Priser kanske inte betyder så mycket. Men jag tror det här är årets Augustprisvinnare. Så var det i alla fall sagt."
hermiasay.blogspot.de
"vackert skriven i korta stycken på lyrisk prosa" "Aris Fioretos har tidigare belönats med Sveriges radios romanpris för ”Den siste greken” (2009) och den finstämda tonen i den går igen i den här berättelsen, som är vackert skriven i korta stycken på lyrisk prosa. En läsvärd melankolisk bok som påminner om att varje människa är en egen berättelse."MARIA ERIKSSON 
norran.se
"Han är en förunderlig språkkonstnär"
gd.se
153 kr Nedladdningsbar bok - E-bok
Utgiven: februari 2012

Aris Fioretos, född 1960, debuterade 1991 med prosasamlingen Delandets bok. Sedan dess har han utgivit en rad romaner och essäer, samt även översatt bland andra Friedrich Hölderlin och Vladimir Nabokov till svenska.

Fioretos har erhållit många priser och utmärkelser, däribland De Nios Stora pris, Kellgrenpriset från Svenska Akademien samt Sveriges Radios Romanpris (Den siste greken, 2010 och Mary, 2016). Han nominerades till Augustpriset 2015 för sin senaste roman, Mary.

Fioretos bor och arbetar i Berlin och Stockholm.

Mer om författaren

FLER TITLAR AV SAMMA FÖRFATTARE

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.