Omslagsbild: Änglastaden

Översättare: Cajsa Mitchell
Utgivningsdatum: 2012-08-21
Recensionsdatum: 2012-09-12
ISBN: 978-91-1-304378-4

Änglastaden

Berättelser från Beslan
I september 2004 följde en hel värld skolmassakern i Beslan i norra Kaukasus. 186 barn och 147 vuxna miste livet i en av historiens brutalaste terroraktioner.

Men vad hände efter det att världspressen vänt intresset åt annat håll och kamerorna stängts av? Hur var det möjligt att leva vidare i denna småstad, som varit en sömnig och fridfull plats i en orolig del av Ryssland? Vad hände under dessa tre dramatiska dagar? Vilka var terroristerna? Vad var deras mål? Vilken roll spelade den hemliga ryska säkerhetstjänsten vid den tragiska utgången av händelseförloppet, och varför har de som öppet kritiserat den ryska regeringens handlande blivit hotade och även mördade?

Erika Fatlands undersökning delar sig i två spår: å ena sidan ett djupt berörande porträtt av de efterlevandes ramponerade liv, å andra sidan ett analytiskt och precist detektivarbete som följer de många gömda ledtrådarna i den tragiska terrorattackens efterspel. Dessutom berättar boken om Kaukasus dramatiska historia och ger en unik bild av de stormar som skakat denna okända del av Ryssland.

Änglastaden är den mest omsorgsfulla och utförliga beskrivningen av terrorhandlingen i Beslan hittills. Boken nominerades till Bragepriset 2011.

Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: augusti 2012

Erika Fatland, född 1983, är norsk författare och socialantropolog. Hon har studerat i Lyon, Helsingfors, Köpenhamn och vid Oslo universitet, där hon tog sin mastersexamen i socialantropologi 2008.

Fältarbetet för hennes avhandling utfördes i Beslan i norra Kaukasus, där hon bodde under en längre period under 2007, för att intervjua de drabbade familjerna, lärare och myndighetspersoner om konsekvenserna av terrorattentatet tre år tidigare, i september 2004.
Det samlade materialet ligger till grund för Änglastaden som, när den utkom i Norge 2011, lovordades av kritikerna och nominerades till Bragepriset.

Fatland har bott utomlands och har gjort omfattande resor. Förutom engelska behärskar hon även franska, ryska, tyska, italienska och spanska - och ett par språk till. Hon har arbetat som frilansjournalist för ett antal norska tidningar. Erika Fatland är för närvarande bosatt i Oslo och en av de författare som tilldelats de norska fackbokförfattarnas stipendium för att skriva om massakern på Utøya.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.