Omslagsbild: Torka aldrig tårar utan handskar: 1. Kärleken

Utgivningsdatum: 2012-07-20
Recensionsdatum: 2012-08-27
ISBN: 978-91-1-304392-0

Torka aldrig tårar utan handskar: 1. Kärleken

När Rasmus stiger av tåget på Centralstationen i september 1982 lämnar han det lilla Koppom bakom sig för att aldrig återvända. Ung och vacker kastar han sig ut i de homosexuellas Stockholm.

Benjamin är Jehovas vittne. Ivrigt går han från dörr till dörr för att predika om Gud. Ingenting kan rubba honom i hans tro. Tills den dag han ringer på hos Paul, den varmaste, roligaste och bitchigaste bögen Gud någonsin skapat.

Så på julaftonskvällen, när det snöar över staden, träffas Rasmus och Benjamin, och inget blir som förr igen.

Det som berättas i den här historien har hänt. Det hände här, i den här staden, i de här kvarteren, bland de människor som har sina liv här. I en stad där de flesta fortsatte att leva sina liv som om inget hänt började unga män insjukna, tyna bort och dö.

Jag var en av dem som överlevde.

Det här är min och mina vänners historia.
Mer om författaren
"Men herregud, det här materialet borde ju ha fått svälla ut till minst åtta hundra sidor!" /Lotta Olsson "Ändå lyckas Jonas Gardell försätta berg, han levandegör och slår fast fakta med självklar legitimitet och berättar en historia som kommer som en underlig chock. Varför känns den så ny trots att den skedde under min livstid? /.../Förundrad konstaterar jag att Jonas Gardell förmodligen är den enda som kan berätta om dessa våra minsta och sköraste bröder, och den tragedi som drabbade dem när de just börjat leva. Han skriver i sjungande bibliska tonfall, och först låter det affekterat. Sedan klarnar det: Jonas Gardell bär vittnesbörd. Det är inget glatt budskap, men det är ett som måste berättas, ty det handlar om oss alla."Lotta Olsson 
www.dn.se
Jonas Gardell gäst i Babel
www.svtplay.se
"Historielektion utan dess like" "Det är en vecka kvar till premiären av tv-serien "Torka aldrig tårar utan handskar". Vi har träffat en förväntansfull skara bestående av en författare, en regissör och två skådespelare."
www.svt.se
"Betyg 5" /Tidningen Vision
60 kr Bok - Pocket
Utgiven: juli 2014
59 kr Nedladdningsbar bok - E-bok
Utgiven: juli 2012
147 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Jonas Gardell
Utgiven: juli 2012
207 kr Ljudbok - MP3 CD
Uppläsare: Jonas Gardell
Utgiven: juli 2012

Lars Jonas Holger Gardell, född 1963, är författare, komiker, dramatiker och utnämnd till hedersdoktor två gånger.
Han växte upp i Enebyberg norr om Stockholm i en kristen familj, inom Baptistkyrkan. Hans tro är ett ofta återkommande tema i hans verk och han anger Bibeln som sin största inspirationskälla.

Jonas debuterade 1985 med romanen Passionsspelet och har sedan dess skrivit sexton böcker. Hans böcker är översatta till ett femtontal språk.

Få svenska romaner har fått ett sådant oerhört och omedelbart genomslag som hans trilogi om aids i Sverige: Torka aldrig tårar utan handskar. Romansviten ges ut i Norge, Finland, Danmark, Nederländerna, Turkiet, Polen, Island och Taiwan.

Jonas Gardell utnämndes i december 2007 till teologie hedersdoktor vid Lunds universitet med motiveringen:

"Genom hela hans författarskap finns ett fokus på marginaliserade människor i utanförskap, som genomsyras av försvar för mänsklig värdighet och mänskliga rättigheter. Få människor kan som han samla människor över generationsgränser och kombinera humor och allvar med en träffsäkerhet som gör honom till en viktig samhällskommentator och kritiker"
(Ur motiveringen)

"För sin mångfasetterade beskrivning av ett mörkt kapitel i svensk medicinsk historia" utnämndes han i februari 2013 till medicine hedersdoktor vid Linköpings universitets medicinska fakultet, Hälsouniversitetet.

Utmärkelser:

 • Prix Futura för En komikers uppväxt, 1992
 • Frödingstipendiet, 1994
 • 3 Guldbaggar för Pensionat Oskar, 1996
 • Humanistpriset till Tage Danielssons minne, 1996
 • Stora svenska talarpriset, 1998
 • Teologie hedersdoktor vid Lunds universitet, 2007 
 • TV-priset Kristallen för serien De halvt dolda, 2009
 • Årets svensk 2012 (av nyhetsmagasinet Fokus för sin roman och tv-serie Torka aldrig tårar utan handskar). 
 • Årets homo, Gaygalan 2013. Hans roman- och tv-serie Torka aldrig tårar utan handskar fick pris för bästa bok, bästa tv-program, bästa duo och årets tv-stjärna.
 • Medicine hedersdoktor vid Linköpings universitets medicinska fakultet, Hälsouniversitetet, 2013
 • Torka aldrig tårar utan handskar: 1.Kärleken utsedd till Årets vuxenbok 2012 av Svenska Bokhandelsmedhjälpareföreningen
 • "Torka aldrig tårar utan handskar" utsedd till bästa dramaserie vid Series Mania-festivalen i Paris
 • Nominerad till Stora Ljudbokspriset 2013 för inläsningen av Torka aldrig tårar utan handskar
 • Läkerols kulturpris "Voice of the year", 2013
 • TV-priset Kristallen – Årets TV-drama – för dramaserien Torka aldrig tårar utan handskar, 2013
 • S:t Eriksmedaljen, 2016
Mer om författaren

FLER TITLAR AV SAMMA FÖRFATTARE

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.