Omslagsbild: Gideons ring

Utgivningsdatum: 2012-05-28
Recensionsdatum: 2012-06-18
ISBN: 978-91-1-304415-6

Gideons ring

Mannen har ingen ro i kroppen där han sitter bakom ratten i vargtimmen. Men demonerna kan han inte köra ifrån, hur många hästkrafter motorn än har. Ut ur morgondimman stiger en ung kvinna; naken kommer hon springande rakt emot honom på landsvägen.

Senare hittas hon utanför pianoteknikern John Gideons dörr, men kan varken berätta vem hon är eller vad hon har råkat ut för. Och John Gideon själv håller sig undan. Grannarna vittnar om dussintals flickor som genom åren passerat in och ut genom hans dörr.

Kvinnans tystnad försvårar arbetet för poliserna i kriminalkommissarie Conny Sjöbergs team. När de ovanpå detta får en dödsmisshandel och ett spädbarnslik på sitt bord ser de till slut inte skogen för alla träd.

Meningsskiljaktigheter leder till spänningar mellan poliserna. Petra Westman drivs av ett onyanserat förakt mot den manliga naturen, som kan få henne att begå ödesdigra misstag. Jamal Hamad gör sitt bästa för att uppmärksamma henne på detta. Odd Andersson lever på sin intuition och människokännedom, men inte heller det tycks räcka särskilt långt den här gången. Jens Sandén har fullt upp med sin förståndshandikappade dotters lilla baby, och märker inte det som pågår omkring honom. Hedvig Gerdins största bekymmer är det motsatta. Hon märker vad som pågår och bestämmer sig för att gå till botten med saken. Conny Sjöberg, som är lyhörd i alla riktningar, gör sitt bästa för att förhålla sig neutral och saklig. Något som inte är det lättaste för en chef med så många starka viljor omkring sig.

Fallet får slutligen sin upplösning med hjälp av en gammal berättelse om en narkomans förfärliga död i FNL-tidens Uppsala, och en liten flicka i en gunga. Inget är vad det synes vara, och många fördomar kommer på skam. Här finns medmänsklighet där man minst anar det, och hos dem man borde kunna lita på ett mörker, större än det går att föreställa sig.
 
Gideons ring är den femte, fristående boken i Carin Gerhardsens framgångsrika serie om Hammarbypolisen.

Mer om författaren
141 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Katarina Ewerlöf
Utgiven: maj 2012
"en spännande pusseldeckare" "Gideons ring är en spännande pusseldeckare, men det är främst karaktärerna som gör att den blir så bra som helhet. Hennes följeslagare bland brottsbekämparna själva är också tillräckligt intressanta för att man ska önska åtminstone en sjätte bok."
www.unt.se
"En bok närmast omöjlig att inte sträckläsa"
www.smp.se
"Avslutningen är överraskande, lysande och smakar mer" Skaraborgs Allehanda
"En bok närmast omöjlig att inte sträckläsa" "Gerhardsen förtjänar dock att uppmärksammas mer. Det är få av hennes svenska kollegor just nu som i samma utsträckning kan skapa ett sådant driv i sin berättelse att det är närmast omöjligt att inte sträckläsa hela romanen i en sittning."Kerstin Bergman 
www.smp.se

Carin Gerhardsen, född 1962, är från början utbildad matematiker vid Uppsala Universitet. Hon debuterade 1992 med den filosofiska idéromanen På flykt från tiden och 2008 kom kriminalromanen Pepparkakshuset, första delen i den populära serien om teamet vid
Hammarbypolisen. Den följdes av Mamma, pappa, barn, Vyssan lull, Helgonet, Gideons ring, Hennes iskalla ögon, Tjockare än vatten och Falleri fallera falleralla. Hon debuterade som barnboksförfattare 2019 med den hyllade Projekt Gemini – Ett annat jag, som hon skrivit tillsammans med Petter Lidbeck.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.