Omslagsbild: Operation Norrsken

Utgivningsdatum: 2013-01-28
Recensionsdatum: 2013-02-20
ISBN: 978-91-1-304435-4

Operation Norrsken

Om Stasi och Sverige under kalla kriget
Före Berlinmurens fall var DDR och dess ökända säkerhetstjänst Stasi en maktfaktor i Europa. Journalisten Christoph Andersson har grävt i arkiven och hittat häpnadsväckande uppgifter om dess svenska kopplingar.

På 80-talet ville regeringen Palme exportera svensk kärnvapenteknologi till DDR. Ärendet var kontroversiellt, men den enda som började nysta i frågan var Rapportjournalisten Cats Falck. Hon upp­täckte ett mystiskt östtyskt företag som skulle vara mellanhand. I november 1984 försvann hon spårlöst och hittades senare död.

Lika mystiskt dog krigsmaterielinspektören Carl Algernon. Det var under efterdyningarna av Bofors omstridda export av krut och sprängämnen till Iran via DDR. Men också efter att Bofors i hemlighet tillverkat krut till östtyska folkarméns Kalasjnikovgevär. Även här figurerade ett mystiskt östtyskt företag.

I båda affärerna hade DDR:s säkerhetstjänst Stasi sina fingrar med i spelet. Stasi gav sig även in i frågan om immunsjukdomen aids. Målet var att få aids att framstå som ett hemligt amerikanskt bio­logiskt vapen. Filmregissören Roy Andersson var snabb att svälja betet och bakade in idéerna i en upplysningsfilm, bekostad av Socialstyrelsen.

Men den kanske största Stasioperationen blev en flopp. Den gick under namnet Operation Norrsken och skulle kompromettera det svenska kungahuset för dess gamla förbindelser med Nazityskland. Allt avblåstes i sista stund när Stasi och DDR insåg att det fanns pengar att tjäna. Närmare bestämt genom att göra ljusskygga affärer med svenska Asea, Bofors - och den socialdemokratiska regeringen Palme.
Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2013
"När Stasi kom till Linköping" "Under Kalla kriget riktade den östtyska säkerhetspolisen Stasi blicken mot Linköping. Men målet var inte Saab eller flygflottiljen F3, utan Svenska kyrkan. Den skulle infiltreras av en ung teolog från DDR, som med tiden blev Stasis mest framgångsrike agent i Sverige. Christoph Andersson har grävt i tyska arkiv och undrar vad vi kan lära av historien."
corren.se
"Et umage par" "Stasi opererede aktivt i Sverige i 1970erne, afslører ny bog. Stasis bagmand var også aktiv i Danmark. Bogen dokumenterer samtidig et tæt forhold mellem Olof Palme og DDRs Erich Honecker."
m.b.dk
"Operation Norrsken är ett lysande tidsdokument som sänder kalla kårar utmed ryggraden." "Operation Norrsken är ett lysande tidsdokument som sänder kalla kårar utmed ryggraden. Christoph Andersson har lagt ner ett omfattande och beundrandsvärt researcharbete bland de bevarade Stasiluntorna för att bringa oss mera kunskap om denna mörka och kalla tid i Europa. För den som är minsta intresserad av samtidshistoria är den ett måste."
www.mimmimarie.blogspot.se
"Det är en veritabel thriller han skrivit, Christoph Andersson" /Expressen ""Operation Norrsken" är ett stycke viktig historieskrivning. Inte minst, som Christoph Andersson själv påpekar i förordet, i ljuset av nutidens vapenaffärer med Saudiarabien.ANNA HELLGREN om en detaljrik och tät agenthistoria"

Christoph Andersson är journalist och författare, och undervisar i journalistik på Södertörns högskola. Han utkom 2010 med den kritikerhyllade boken Från gatan in i parlamenten och 2013 med den framgångsrika Operation Norrsken: Om Stasi och Sverige under kalla kriget. Sin senaste bok, Nazisten som teg (2017), om den högerextrema tyska terrorcellen NSU, har han skrivit tillsammans med Andreas Förster.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.