Omslagsbild: Vi plockar bär i civilisationen

Utgivningsdatum: 2012-10-25
Recensionsdatum: 2012-11-05
ISBN: 978-91-1-304448-4

Vi plockar bär i civilisationen

Pär Hanssons femte diktsamling består av dikter, prosastycken och anteckningar. Det är en poetisk rapport från mitt i livet och en sorgebok med en rad geografiska, sociala och mentala platser: staden, familjen, depressionen och vändningen, naturreservatet och dödsrummet.

Stark vind genomblåser en lada. Någon springer på en spång över våtmarken och möter sin pojke. En son sitter vid sin mammas dödsbädd. Någon arbetar och tänker på sina barn och sin ålder. En medborgare reflekterar över den offentliga maktens retorik.

Vad händer om människan väljer att helt fjärma sig från naturen? Skulle den vuxna människans handlingar se annorlunda ut om individen accepterade sin egen dödlighet?

Dikter som länkar det individuella till samhället och till världen.


"Hon reser sig som en spik i sängen med sin friska röst: God natt!

Det är så annorlunda. Allt är annorlunda.

Jag känner mig stark pojkar.


Du som fött mig, klätt mig, får inte dö."
Mer om författaren
"Det är ett mycket osjälviskt uttryckssätt, som ger stort spelrum åt diktens innehåll."
www.nsd.se
"Pär Hansson är som bäst i sin nya diktsamling – hans femte – när han är som mest personlig."
www.corren.se
"en helt originell röst" /Gotlands Allehanda "I den svenska poesin är Pär Hansson en helt originell röst och jag hoppas att han håller det löfte han ger i en av dikterna: att skriva minst tre böcker till."Jakob Simonson  
"Suggestionen får sin kraft ur stoffet" "Pär Hansson är stark i de gripande dikterna om sin döende mor. Han är också stark i de kärleksfulla dikterna om sin lille son och dennes äldre syskon. Det är i denna orubbliga hållning poeten har sin styrka. Den finns i ett slags stadig sinnesnärvaro, inte i det stilistiska finliret."Tommy Olofsson
www.svd.se

Pär Hansson är född 1970 och bosatt i Stockholm. Debuterade 1998 med diktsamlingen Ruckel. Han arbetar som lärare och handledare bland annat på Gotlands folkhögskola. 2015–2017 medverkar han i Versopolis, ett europeiskt nätverk av poeter och poesifestivaler. För sin förra diktsamling Vi plockar bär i civilisationen mottog Hansson Norrlands litteraturpris 2013.

Juryns motivering:

"Pär Hanssons blick, röst och språk är barnets, den vuxnes, sonens och förälderns. Han har en förmåga att med enkla medel frammana den norrländska naturen och visa den tyngd och betydelse den kan ha för en människa. Skogen, mossan, myren, tjärnens vatten och öringens gälar både kontrasterar och blir sammanlänkade med storstadens busskurar och biljettspärrar i tunnelbanan. Och i allt detta en sorg över döden och en glädje i föräldraskapet. Med diktsamlingen "Vi plockar bär i civilisationen" stärker Pär Hansson sin plats som en av sin generations mest betydande poeter."

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.