Omslagsbild: Två tusen klassiker

Utgivningsdatum: 2012-09-18
Recensionsdatum: 2012-10-10
ISBN: 978-91-1-304606-8

Två tusen klassiker

Böcker filmer skivor tv-program från 1956 till i dag

Två tusen klassiker är en nostalgitripp utan dess like. I en läcker box ryms både Tusen svenska klassiker, den tegelsten med populärkulturella pärlor som hyllades av kritiker och läsare när den kom 2009, och nyheten Tusen klassiker, med guldkorn från hela världen som påverkat Sverige under samma period från 1956 till i dag.

Så bakom boxens bild från tv-programmet Drop in 1963, där Lill-Babs från Järvsö och Beatles från Liverpool delade ett ögonblick i rampljuset, hittar man ett överflöd av skivor, filmer, tv-program och böcker från när och fjärran som på olika sätt präglat oss som vuxit upp i Sverige under det senaste dryga halvseklet. En tid då världen krympt och många gränser suddats ut. Böckerna är späckade med hårda fakta, osannolika anekdoter och fantastiska bilder. Här får vi möta allt och alla från Hep Stars till Britney Spears, från Ria Wägner till Oprah Winfrey, från Fanny och Alexander till Motorsågsmassakern, från Harry Martinson till Jackie Collins. Alla har de sin plats i den svenska folksjälen.

Följ med på en rikt illustrerad resa i vår populärkulturella historia, genom högt och lågt, som har mycket att berätta om varifrån vi kommit och vart vi är på väg.

Björn Nordström är journalist på Dagens Nyheter och började skriva om musik och film i slutet av 70-talet. Han har medverkat i bland annat Göteborgs-Posten, Schlager och Dagens Nyheter.

Mer om författaren

Annina Rabe är kulturjournalist och kritiker med litteratur som huvudämne. Hon recenserar regelbundet skönlitteratur och tv i bland annat Svenska Dagbladet och Sydsvenskan. 2005-2007 satt hon i Augustjuryn för skönlitteratur.

Mer om författaren

”Jag brukar skylla på min son Nisse, när människor undrar varför jag blev författare. Han tyckte att det var så tråkigt att läsa böcker och han ville aldrig göra sin läsläxa så jag bestämde mig för att skriva en bok som han skulle vilja läsa.
För enkelhetens skull handlade den om honom och hans lillasyster Alice. Dessutom fick Nisse rita bilderna till kapitelboken Bläckfiskresan.”

----------

Sedan debuten 2001 har Marie Oskarsson skrivit både för de allra yngsta och för vuxna, ofta med fokus på lättlästa böcker för nybörjarläsare, vardagsnära historier eller faktabaserade böcker.

Marie Oskarsson har arbetat som journalist sedan 1981, främst med populärkultur och livsstil som sina ämnen. Hon har skrivit om både tv, film och musik för bland andra Expressen, Arbetet, Nöjesguiden och Elle, arbetat på Sveriges Radio med program som Morgonpasset och Prat i P3, och sedan 1997 varit bokskribent för tidskrifter som Amelia och Damernas Värld.
Hon har också studerat vin- och dryckeskunskap, och är vinskribent för M magasin samt medlem i Allt om Mats vinprovargrupp.

Mer om författaren

Lars Nylin, född 1958, har arbetat i musikbranschen sedan 1980. Inledningsvis som musikjournalist på tidningar som Schlager, Slitz, Pop och Nöjesguiden. Från mitten av 1990-talet som artistansvarig på skivbolag som Warner Music respektive de egna bolagen Wire, atrium, National och Sheriff.

Sedan 2008 är Lars Nylin chefredaktör för webbtidningen Musikindustrin.se som bevakar just musikbranschen. Nylin har gett ut ett tiotal böcker, senast år 2010 en hyllad titel om skidtävlingen Vasaloppet. Som sportjournalist har Nylin bland annat medarbetat i Dagens Nyheter och Aftonbladet.

**********

"Du ska skriva den stora biografin om Vilhelm Moberg!" Så sade en respekterad förläggare till mig för snart två decennier sedan. Något praktverk om Moberg har det aldrig blivit. Det lär heller inte bli något, jag läste för en tid sedan om att det nu skrivs en sådan av en säkert mycket mer skickad skribent.

Men det entusiastiska uttalandet fastnade och har blivit en hörnsten när jag år efter år envist vägrat släppa tanken på att en gång leverera den stora biografin, eller den stora romanen, eller – rimligare – en kriminalserie baserad i någon av de få svensk miljöer som ännu inte besatts av en butter asocial kriminalare med faiblesse för Bach och Brandy.

I väntan på dessa "riktiga" böcker – det är jag som satt citationstecknen – har det istället blivit faktaböcker. Ett halvdussin sådana har handlat om idrott: mest stolt är jag över Vasaloppet – i fäders spår, som kröntes till årets sportbok i Dagens Nyheter (detta visserligen främst baserat i att den är gudomligt vackert formgiven, men i alla fall).

Det har också blivit några om musik, det fält där jag mest rört mig under 30 år som skribent, och någon har inneburit rent faktanörderi. I den sistnämnda subgenren är 1000 klassiker givetvis ett drömprojekt utan dess like. Att få gräva ned sig i material om gamla vinylalbum, älskade filmer och romaner, liksom härligt dammiga tv-serier var mer njutning än jobb. Tiotusentals nostalgiska fakta och citat passerade revy. Stundtals handlade det till och med om några favoritkriminalare. Den ende som saknades var nästan Vilhelm Moberg, man kan inte få allt.

Född: I juni 1958
Bor: Stockholm
Familj: hustru Petronella, barnen Andrea och Ivan, bonusbarnen Matilda och Danielle.
Jobb: skribent, musikkonsult.
Intressen: idrott, musik, kriminallitteratur, storstäder, hav, öde stränder, asiatisk mat.

 

Mer om författaren

Jan Gradvall är en av Sveriges mest namnkunniga skribenter inom populärkultur, och har skrivit för bland annat Slitz, Nöjesguiden, Pop och Dagens Industri.

2001 fick han pris som Årets journalist av Sveriges Tidskrifter och 2008 Skriftställarstipendiet av Stim.

Mer om författaren

Ulf Nordström är kulturchef på Region Värmland. Han har sedan 1980-talet varit en mångsysslare inom filmsektorn, bl.a. som journalist, tv-producent, festivalarrangör, manusförfattare, ledamot av Guldbaggejuryn och chef för Film i Värmland.

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.