Omslagsbild: Jag vill ju vara fri

Utgivningsdatum: 2013-04-10
Recensionsdatum: 2013-04-30
ISBN: 978-91-1-304620-4

Jag vill ju vara fri

En bok om Lena Nyman
Lena Nyman är en av de största skådespelarna och artisterna den svenska teater- och filmscenen ägt. Jag vill ju vara fri är den första fullständiga levnadsteckningen över henne.

Hon nådde till och med internationell ryktbarhet i Nyfiken-filmerna, som exporterade den svenska synden i slutet av 60-talet. "Ägt" är förresten fel ord när det gäller Lena Nyman: hon gick alltid sin egen väg och följde sitt huvud och sin känsla för karaktärernas särart. Få har gjort så många olika roller som Lena, men hon förblev sin egen, för hon ville ju vara fri, fri att göra det hon trodde på, utan påtvingade gester och masker.

När Lena Nyman gick bort i februari 2011, 66 år gammal, kändes med ens att hon fattades oss. Tack vare ett unikt och rikt källmaterial i form av efterlämnade brev, dagböcker, bilder och memoarutkast tecknar kulturjournalisten Annika Persson ett levande och personligt porträtt av denna sammansatta scenkonstnär och människa, i den första biografin över Lena Nymans liv och verk.

Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2013
141 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Gunnel Fred
Utgiven: oktober 2019
"Ny biografi om Lena Nyman – radikal och hyllad av alla" Intervju med Annika Persson
www.smp.se
"... oupphörligt fascinerande ..." Dark Places ”Ja. 'Jag vill ju vara fri' väcker många tankar. Framför allt är det en värdig och mångfacetterad bild av en av våra allra mest fascinerande scenpersonligheter. Min beundran och ömhet för Lena Nyman är starkare än någonsin.” Helena Dahlgren
helenadahlgren.wordpress.com
”Hur i helvete ser den intelligenta kroppen ut?” Kapitlet ”Konsten att komma i en klänning”
www.dn.se
"en välskriven, osentimental och lyhörd berättelse" /Gefle Dagblad "Lina Erkelius har läst och vill ropa Lena Nyman tillbaka: Du behövs! /.../Annika Perssons huvudkälla är de sjutton papperskassar med anteckningar, bilder och privata dokument som Lena Nyman skänkte till Musik- och teaterbiblioteket före sin död. De av Nymans texter som återges autentiskt är ogestaltade, känslosamma och föga originella, och Annika Persson har gjort klokt i att hålla dem korta. Intervjuer som fyller ut där Nymans egna anteckningar inte räcker till ger sedvanliga anekdoter från filminspelningar och umgängesliv, men bidrar emellanåt också till det helgjutna personporträttet.Annika Persson har lyckats väl med det slitsamma och tidsödande arbete som det torde ha varit att få ihop ett fragmentariskt researchmaterial till en välskriven, osentimental och lyhörd berättelse."Lina Erkelius 

Annika Persson är född 1968 och har arbetat som kultur- och samhällsjournalist sedan 2001. Hon skriver i tidningar som Dagens Nyheter, Tidningen Vi, Vi läser och Amelia,  arbetar av och till som fristående radioproducent för Sveriges Radio och har även lett bokcirklar för DN och Nationalmuseum.

Som redaktör på Bokförlaget DN var hon med och gav ut den uppmärksammade boken Fittstim 1999. I bokform har hon tidigare publicerat sig i antologierna Uppdrag familj, 2005 och Lyckliga slut, 2007 och med reportageboken Ickevåld – minst 13 sätt att göra världen bättre 2010.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.