Omslagsbild: "Judarna har vapen!"

Utgivningsdatum: 2013-04-17
Recensionsdatum: 2013-05-15
ISBN: 978-91-1-304651-8

"Judarna har vapen!"

Upproret i Warszawa 1943
Måndagen 19 april 1943 inledde nazityskarna den sista akten i Warszawagettots historia. Gettot skulle stängas och de sista ca 60 000 judiska invånarna transporteras till förintelseläger. Aktionen bedömdes ta tre dagar men den tidsplanen sprack omgående. Tyskarna hade nämligen inte kalkylerat med möjligheten att judarna kunde göra väpnat motstånd. Och det gjorde de.

Soldater från två judiska motståndsgrupper, Judiska Kamporgani­sationen och Judiska Militära Unionen, utsatte tyskarna för intensiva eldöverfall och jagade ut dem från gettot på morgonen den 19 april. För första gången under kriget hade tyska trupper stött på ett organiserat väpnat motstånd i en stad de ockuperade och tvingades retirera. Det som följde var ändå en Davids kamp mot Goliat. Trots sin övermakt tog det en månad för tyskarna att slå ner allt motstånd och rensa gettot.

De judiska kämparna hyste aldrig några illusioner om utgången. Deras uppror ska ses som en symbolisk strid om rätten att få leva men framför allt som en kamp om människovärdet som nazisterna tagit ifrån dem. På slagfältet i gettot fick judarna chansen att dö som fria människor, vilket var precis så de ville ha det.

I förlängningen var upproret också en slags protest mot omvärldens likgiltighet inför det judiska folkets öde. Därmed skulle den mentalitet som präglat upproret komma att få stor betydelse för staten Israel och dess kamp för överlevnad.

Judarna har vapen! berättar om upproret utifrån ett brett spektra av källor. Myter avlivas och nya hjältar framträder. Framför allt är det en historia om offervilja, mod och sorg.
Mer om författaren
"Szulc lyfter fram en hel del tidigare okända detaljer om resningen ..." /Österbottens tidning "Szulc lyfter fram en hel del tidigare okända detaljer om resningen; ghettos väpnade motstånd organiserades av två olika organisationer, ZOB och ZZW, av vilka den senare organisationens insats medvetet har glömts bort."
"Szulcs bok är ett viktigt svenskt bidrag till bevarandet av detta minne." /AmnestyPress, nr 2/2013 "Lagom till 70-årsminnet av upproret 1943 kommer nu denna välskrivna redogörelse för ett uppror som chockade de tyska ockupanterna och som trots att utgången var given från början spelar en viktig roll i den judiska historien."Ulf B Andersson
"Artur Szulc neutrala hållning, undvikandet av partiskhet och överdrifter, är en av bokens primära styrkor."
www.polonica.se
"Szulc berättelse om vad som hände är gripande och stark."
www.dast.nu
181 kr Bok - Häftad
Utgiven: mars 2014
150 kr Nedladdningsbar bok - E-bok
Utgiven: april 2013

Artur Szulc har en fil. mag. i historia och arbetar i Försvarsmakten. Han medverkar regelbundet i SMB:s tidskrift Pennan & Svärdet och Allt om Historia. Artur Szulcs senaste bok är "Judarna har vapen!" – Upproret i Warszawa 1943.
2014 beviljades Artur Szulc ett Ettårigt arbetsstipendium (större) av Sveriges Författarfond.

Mer om författaren

FLER TITLAR AV SAMMA FÖRFATTARE

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.