Omslagsbild: 101 föremål ur Sveriges historia

Utgivningsdatum: 2013-09-11
Recensionsdatum: 2013-10-02
ISBN: 978-91-1-304652-5

101 föremål ur Sveriges historia

Erik XIV:s kröningskrona, Silverbibeln och Absolutflaskan är alla föremål som har betytt något för den svenska historien. I 101 föremål ur Sveriges historia får vi stifta närmare bekantskap med dem och många andra: vissa välkända, andra okända och några överraskande.

Historikerna Katarina Harrison Lindbergh och Dick Harrison har valt ut föremål som är betydelsefulla för sin tid, och sammantagna berättar om vårt land från forntid till nutid. Pålen som genomborrade Bockstensmannen är ett exempel. En ekpåle slagen genom hjärtat för att hindra den olycklige att gå igen, det enda utställda arkeologiska fyndet i Sverige som vittnar om att skräcken för att de döda kunde komma tillbaka var likadan hos 1300-talets svenskar som på kontinenten.

En jugendvas från Reijmyre speglar ett skönhetsideal från tidigt 1900-tal, och dessutom en teknik för glaskonst som knappt förekommer här längre.

De två föremålen har föga gemensamt, men satta i sitt respektive kulturella sammanhang tecknar de bilden av två olika tider, två epoker av skapande människor, deras tankar, förutsättningar, fruktan och längtan. Exemplen kan mångfaldigas: hästmunderingarna från Eskelhem, Sveriges äldsta stol, mumien i Vänersborg och Margretheskålen.

101 föremål ur Sveriges historia är en bok som man kan låta ligga framme, titta i när andan faller på och häpna över hur mycket det finns att se och lära sig. 

SENASTE RECENSIONERNA

"... med denna bok har de skapat en perfekt presentbok som passar de flesta åldrar ..." /Länstidningen Södertälje
"101 föremål ur historien är en personlig bok där Dick Harrison och Katarina Harrison Lindbergh väljer ut saker från Sveriges historia." "Blandningen av “saker” är en del av tjusningen, det är inte i varje bok som ett uppstoppat lejon följs av en gamba! /.../En sådan här entusiastisk och inte alltför vördnadsvärd hållning till historien smittar av sig."Belinda Graham 
www.tidningenkulturen.se

Katarina Harrison Lindbergh är frilansredaktör och föreläsare, med studier i ämnen som historia, litteraturvetenskap och nordiska språk bakom sig. Hon utkom 2011 med den kritikerrosade boken Vampyrernas historia och hösten 2013 med 101 föremål ur Sveriges historia tillsammans med Dick Harrison.

Mer om författaren

Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet. Han erhöll Cliopriset 1996 och fick Augustpriset i fackboksklassen för sin bok Stora döden 2000. År 2001 tilldelades han Hertig Karls pris, Sveriges största historikerpris.

Ur hans omfattande produktion kan även nämnas Krigarnas och helgonens tid (1999), I skuggan av Cathay, Jarlens sekel (2002) och Tankar om historia (2003). År 2005 utkom boken, Förrädaren, skökan och självmördaren som behandlar fyra gestalter i Nya testamentet: Judas Iskariot, Maria Magdalena, Pontius Pilatus och Josef av Arimataia.

Dick Harrison är huvudredaktör för Norstedts storsatsning Sveriges historia.

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.