Omslagsbild: Han sitter där nere mellan Clapton och Hendrix

Fotograf: Jan Olofsson
Utgivningsdatum: 2013-01-22
Recensionsdatum: 2013-02-13
ISBN: 978-91-1-304654-9

Han sitter där nere mellan Clapton och Hendrix

Jan Olofssons galna tripp genom pophistorien
Om du en lördagskväll i mars 1967 hade kommit in på klubben Speakeasy i London och frågat efter Jan Olofsson, hade du fått svaret ”han sitter där nere mellan Clapton och Hendrix”.

Han växte upp i en liten etta i Malmö, men från radion i köket kom ljud från en värld utan begränsningar. Radio Luxemburg och rock’n’roll lockade mer än pappas rörmokarjobb. Som 13-åring slog han igenom som Sveriges yngsta rockkung. Men det var inte där hans talanger låg. Som manager, spinndoktor, skivbolagsboss, fotograf och partyproffs blev han Sveriges mest kända popdoldis i London under hela 60-talet.

Han delade rum med The Beatles i Hamburg, fixade det enda svenska skivkontraktet med demonproducenten Joe Meek, var husfotograf på tv-programmet Ready Steady Go!, sågs längst fram i VIP-kön på alla Londons inneklubbar, vaknade bakis i Brian Epsteins gästrum dagen efter releasepartyt för Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band, startade skivbolag och nattklubb, bjöds på köttbullar av Cat Stevens mamma och hjälpte Stikkan att lansera Abba i USA flera år innan genombrottet. Han kände alla, gjorde allt och fotograferade det mesta.

Sven Lindström, författare till den kritikerrosade biografin Att vara Per Gessle, har skrivit ett nytt och osannolikt roligt kapitel i svensk pophistoria.
Mer om författaren
65 kr Nedladdningsbar bok - E-bok
Utgiven: januari 2013
"en guldgruva för dem som älskar den engelska musiken från 1960- och 1970-talet" /Norran
"Det är underbar läsning." /Barometern "Det är underbar läsning. Författaren visade redan med sin biografi "Att vara Per Gessle" sin förmåga att teckna levande porträtt. Historien om Jan Olofsson tar fasta på den överdådighet och den tragik som vidlåder popåldern, då den unga musiken skapade en helt ny livsstil och uppgång och fall, ungdomlig livsextas och tragisk död följdes tätt åt. "Swingin' 60s" rockar London, där allting händer och där Jan Olofsson snart gnuggar sig mot varenda popstjärna värd namnet. Som pressfotograf fångar han dem på bild. En fantastisk svit återges i boken." Inger Dahlman
"En härlig historia" "Boken är fylld med bilder och anekdoter från många av 60-talets större namn och har man något intresse av dem får det väl närmast räknas som misstag om man låter bli att läsa Sven Lindströms biografi." 
ikon1931.se
"Den är skriven med väldigt mycket kunskap och en stor dos kärlek och då blir det dynamit." /Magnus Utvik "Jag tycker att den här boken är en fantastisk resa." /.../ "En fyra" 
www.svtplay.se

Sven Lindström är född 1956 och tillbringade en oroväckande stor del av sin uppväxt i närheten av skivspelare, radioapparater och poptidningar.

Han har arbetat som musikjournalist, krönikör och kåsör på Sydsvenska Dagbladet och skrivit om musik i Nationalencyklopedin. 2007 utkom hans kritikerrosade biografi Att vara Per Gessle och våren 2013 kom den häpnadsväckande boken Han sitter där nere mellan Clapton och Hendrix om Jan Olofssons galna tripp genom pophistorien.

Sedan 2008 är han programledare för radioprogrammet Nordic Rox, som presenterar skandinavisk musik tre timmar varje vecka på satellitradiostationen Sirius XM i USA.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.