Omslagsbild: IKEA- På väg mot framtiden

Utgivningsdatum: 2013-09-30
Recensionsdatum: 2013-10-16
ISBN: 978-91-1-304669-3

IKEA- På väg mot framtiden

Succéföretaget Ikea beundras över hela världen. Med all rätt. Men bolaget har också över åren utsatts för kritik, för fiffiga upplägg med förankring i skatteparadis och med en hemlig ägarstiftelse i ökända Liechtenstein. Denna bok kastar nytt ljus över Kampradsfärens komplicerade struktur.

Varumärket Ikea spelar en nyckelroll och är basen i det omskrivna franchiseupplägget varigenom man sparat många miljarder i skatt. Ingvar Kamprad har sagt att han i början av 1980-talet "gav bort" Ikea till en stiftelse i Holland. Men han har inte berättat att varumärket inte följde med gåvan. Familjen Kamprad är mycket hemlighetsfull om vad som under åren hänt med varumärket och hur det ägts. 
I boken avslöjas att familjen varit ägare till rättigheter som gjort att den kunnat tillgodoräkna sig mångmiljardbelopp, vilket avviker från den bild Kamprad förmedlat. Olika meningar i Kampradfamiljen om vilka som i slutändan skulle få det enorma kapitalet ledde till en djupgående och långvarig konlikt mellan far och söner.

Men boken handlar om mycket mer - om sönerna och om den komplicerade successionsprocessen, om affärer och nya marknader, om hur det gick till att bygga upp jätteföretaget Ikea, om framtidsmöjligheterna och riskerna. Och presenterar en ingående beskrivning av fenomenet Ingvar Kamprad.
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2013
"... en intressant bok med många fascinerande avsnitt om Ingvar Kamprad och Ikea." /Fri Köpenskap "Vad händer med Ikea efter Kamprad?Det är den viktigaste frågan som ställs i boken ”Ikea på väg mot framtiden”. Ikeas styrelseordförande Göran Grosskopf säger i boken att den största faran är Ikeas stora framgång. Risken finns att man fastnar i det gamla och inte satsar på förnyelse… Kamprads tre söners uppgift blir att hålla samman och se till att Ikea fortsätter att vara ett unikt företag. Det är en  reflektion som kan göras efter att ha läst en intressant bok med många fascinerande avsnitt om Ingvar Kamprad och Ikea."Fri Köpenskap 14 nov 2013
"Ingvar är världens bästa morfar" "Ingvar Kamprad, 88, lämnar nu över allt mer av ansvaret till sina söner - Peter, Jonas och Mathias Kamprad som alla tre har framskjutna positioner i imperiet.Men bland arvingarna finns också mindre kända familjemedlemmar.Som elektrikern Stefan Kihlblom, 29.– Ingvar är världens bästa morfar, säger han." ”Men för några år sedan pågick en tuff strid inom familjen Kamprad. Detta beskrivs i boken ”Ikea – på väg mot framtiden” av författarna Lennart Dahlgren, Stellan Björk och Karl von Schulzenheim.” ”Om miljardbeloppen betalades ut från stiftelsen till sönerna är oklart. Enligt Lennart Dahlgren, som bland annat varit chef för Ikeas Rysslands-satsning och som under många år varit personlig vän med Ingvar Kamprad och hela hans familj, fick sönerna ut flera betydande belopp. Det framkommer också i boken ”Ikea – på väg mot framtiden”.”Michael Syrén
www.expressen.se
"Kamprads söner – de hemliga arvtagarna"
www.expressen.se
"Familjen Kamprad i bitter miljardtvist"
www.aftonbladet.se

Stellan Björk är journalist och författare. Han är civilekonom från Handelshögskolan i Göteborg, har arbetat på flera affärs- och managementtidningar, frilansjournalist sedan 1994. 
Ikea på väg mot framtiden (tillsammans med Lennart Dahlgren, medförfattare, och Karl von Schulzenheim, researcher) är Stellan Björks femte bok. Han utkom 1998 med Ikea, entreprenören, affärsidén, kulturen och 2006 med Dynastin  Stenbeck. Succéer och tragedier i en finansfamilj.

2001 fick Stellan Björk och Karl von Schulzenheim Grävande Journalisters Guldspade för en artikelserie i Affärsvärlden om Jan Stenbeck och Stenbecksfären. De två har också undervisat i företagskartläggning på Mälardalens högskola i Eskilstuna.

Mer om författaren

Karl von Schulzenheim är researcher och ekonom och har sysslat med företagskartläggning de senaste femton åren.

Mer om författaren

Lennart Dahlgren har i över trettio år arbetat på ledande poster i Ikea, i flera år nära Ingvar Kamprad. Har skrivit boken Ikea älskar Ryssland.

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.