Omslagsbild: Från aprikos till äpple

Fotograf: Christina Högardh-Ihr
Utgivningsdatum: 2013-05-15
Recensionsdatum: 2013-06-05
ISBN: 978-91-1-304680-8

Från aprikos till äpple

Frukter och bär för din trädgård
Intresset för närodlad frukt och bär är stort just nu och många har insett värdet av att odla eget. Det är inte särskilt ansträngande att odla ett äppelträd eller att ha några vinbärsbuskar och jordgubbsrader. Tvärtom är det förhållandevis lättodlade växter som under långa perioder sköter sig helt själva.

Från aprikos till äpple handlar om hur enkelt det är att odla själv. Kring förra sekelskiftet kunde en trädgård innehålla alla de frukter, bär och grönsaker man ville äta och som gick att odla i Sverige. Det var en ekonomisk självklarhet och ingen tänkte på att den godaste skörden är den egna skörden eller hur underbart det är att ha sylt på morgongröten och veta att den är helt giftfri.

Christina Högardh-Ihr, konstvetare och fotograf, presenterar här 30 fantastiska frukter och bär: från a som i aprikos till ä som i äpple. Vi får både historiska tillbakablickar och författarens personliga reflektioner, liksom praktiska tips och inspiration för odling.

Här får du också veta hur man rent praktiskt planterar ett fruktträd. Vad man ska tänka på när man går till plantskolan, hur stor planteringsgropen ska vara, vilka sorter man ska välja, vilka sorter man kan odla beroende på var i Sverige man bor, och hur man ska sköta sin odling under hela växtsäsongen.

Beskärningstips, saker att tänka på inför vintern, och råd inför nästa odlingssäsong finns också med. Boken innehåller inte bara klassiska svenska frukter och bär, utan även mer ovanliga sorter som kan odlas i vårt klimat: aprikos, persika, kiwi, mullbär, aronia, fikon, havtorn, nypon och mirabeller. Alla växter i boken går att odla på friland i Sverige och vissa är särskilt framtagna för att trivas i vårt klimat.

Att man ska äta mycket frukt och bär för att de är fulla av vitaminer, mineraler och antioxidanter är en självklarhet. Givetvis är också ett hemodlat, giftfritt äpple, svartvinbärssaft från egna bär eller en smoothie av ekologiskt odlade jordgubbar bättre för miljön än importerad frukt fraktad med långtradare. Det finns många anledningar att odla ett äppelträd.
Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

"En bok i tiden!" /Allers Trädgård

Christina Högardh-Ihr är konstvetare, utbildad fotograf och skribent i flera trädgårdstidningar. Christina anlitas också som rosexpert i flera sammanhang, bland annat på Trädgårdsakademins nätbaserade Roskurs.

Hon är författare till Vargaslätten (Signum 2003), Tre trädgårdar i Dalarna (Signum 2005), Karin Larsson och blommorna i Sundborn (Prisma 2008), Rosboken för dig som drömmer om rosor (Norstedts 2010) och Från aprikos till äpple - Frukter och bär för din trädgård (Norstedts 2013).

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.