Omslagsbild: Amaryllis - Älskad vinterblomma!

Utgivningsdatum: 2013-09-24
Recensionsdatum: 2013-10-16
ISBN: 978-91-1-304723-2

Amaryllis - Älskad vinterblomma!

"Den amaryllis som vi har i våra hem till jul bjuder på stor variation och färgprakt, från de arter som växer vilda i Sydamerika till alla korsningar som odlare har fått fram genom sitt förädlingsarbete.

Genom korsningarna har man skapat alla de fantastiska sorter som finns i olika färger, med fantasieggande namn. De flesta är enkla, andra är dubbla. Vanliga färger är olika nyanser av rött, rosa och vitt men också gult. Nja, kanske inte riktigt gult utan snarare gräddgult.

Blomman varierar inte bara i färg utan också i mönstring. Vissa är fräkniga, andra randiga eller har ett stjärnformat mönster i blommans mitt. Också blommans storlek varierar från riktiga giganter med stora spektakulära blommor till dem med ganska små smäckra blommor med amaryllismått mätt. De småblommiga sorterna kan antingen ha medelstora blommor eller räknas som miniatyramaryllis. Några egentliga miniatyrer är de inte, men de mindre blommorna gör att hela plantan ger ett nättare intryck än de storblommiga sorterna.

Det är just den här variationen som gör att man egentligen inte borde begränsa sig till att bara ha amaryllis till jul utan se den mer som den vårblomma den är i naturen. I det vilda blommar den på våren, precis som den också gör i Medelhavsländerna. Där sätter man ibland ut den i kruka eller i en plantering när den har gjort sitt i kruka inomhus till jul. Det är kanske dags att vrida tillbaka klockan ett snäpp och få den till en krukväxt som blommar från jul och en bra bit in på våren, den tid då många andra krukväxter går på sparlåga. Det är ju så vi odlade amaryllis förr."

Susanna RosénMer om författaren
"... en liten guldgruva för amaryllisälskare."
st.nu
"Susanna Roséns bok Amaryllis är en riktig julkaramell för läsare som längtar efter den där rätta jul- och vinterstämningen!"
blogg.minaboktips.se
"Mycket bra."
sverigesradio.se
"I boken "Amaryllis – älskad vinterblomma" finns mängder av bilder på underbara amaryllis att njuta av, både i hemmiljö och i växthus." /Hem Ljuva Hem

Susanna Rosén är biolog, fotograf och författare. Hon har skrivit ett stort antal böcker om blommor och trädgård, bland annat Amaryllis. Hennes bok Stora tulpanboken nominerades till utmärkelsen Årets trädgårdsbok.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.