Omslagsbild: Livets härlighet

Översättare: Lars W Freij
Utgivningsdatum: 2013-09-11
Recensionsdatum: 2013-09-30
ISBN: 978-91-1-304826-0

Livets härlighet

Livets härlighet är en roman om kärlekshistorien mellan författaren Franz Kafka och Dora Diamant, en relation som blossade upp under författarens sista år i livet. Den biografiska bakgrunden skapar förutsättningen för bokens handling: en kärlekshistoria med döden som fond.

Väldigt lite är känt om relationen mellan Franz och Dora, och breven dem emellan har aldrig återfunnits. Med sin roman har Michael Kumpfmüller velat skapa en delvis ny och annorlunda bild av den författare som kanske allra mest har kanoniserats som en misslyckad och deprimerad stackare.

Franz Kafka lärde känna den femton år yngre Dora Diamant på badorten Müritz sommaren 1923. De blev ett par och flyttade ihop i Berlin. Kafkas hälsa tvingade honom till flera sanatorie­vistelser. Dora Diamant tog hand om honom och fanns vid hans sida då han avled 1924.

Michael Kumpfmüllers roman är i grund och botten en kärleks­historia, och med berättelsens förälskelse i centrum präglas boken av en livsbejakande grundstämning. Romanen är skriven i kontrast till den allmänna bilden av Franz Kafka som en olycklig dystergök. Det finns också intressanta teman i romanen som knyter an till den biografiske Franz Kafka och hans författarskap.

Livets härlighet har hyllats i den tyska pressen, vars kritiker imponerats av Kumpfmüllers lätta handlag och förmåga att utifrån det digra biografiska materialet ha skrivit en vacker och ömsint roman. Livets härlighet är lika mycket en bok för den litteraturhistoriskt intresserade som för den som uppskattar en god roman.
Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: oktober 2013
"Michael Kumpfmüller lämnar mytbildningen därhän och låter Dora Diamant och Franz Kafka framträda som två verkliga personer"
www.gp.se
"en underbar berättelse" /Dala-Demokraten "Livets härlighet är en underbar berättelse om kärlek som inte söker sitt och en paradoxalt livsbejakande skildring om två människor i dödens skugga - en trösterik bok att förgylla höstmörkret med."Lena S. Karlsson 
"'Livets härlighet' är en glädjefylld och vemodig roman."
www.corren.se
"en finstämd och verklighetsbaserad liten berättelse" "Vi befinner oss alltså långt ifrån allt vad kallsvettig oro och kafkaeska prövningar heter. Istället en gestaltningsmässigt balanserad, ömhjärtad och universellt giltig historia om livet, skrivandet och kärleken mot fonden av en annalkande död."Martin Lagerholm 
www.smakprov.se

Michael Kumpfmüller, född 1961, och bosatt i Berlin, är känd som god stilist och skicklig historieberättare. Med Livets härlighet, hans fjärde roman som utkommer i ett tiotal länder, introduceras han på svenska.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.