Omslagsbild: En gång var jag större än Zlatan

Utgivningsdatum: 2014-03-21
Recensionsdatum: 2014-04-09
ISBN: 978-91-1-304834-5

En gång var jag större än Zlatan

"Hur känns det att ha spelat ihop med en sån stor spelare som Tony Flygare?" Orden kommer från en liten Malmökille som fått möjlighet att ställa en fråga till Zlatan Ibrahimovic efter en match hemma i Sverige.

I sin självbiografi berättar Zlatans barndomsvän Tony Flygare historien om deras gemensamma barndom, om drömmarna och den tidiga strävan att bli fotbollsproffs.

De båda Malmögrabbarna skulle komma att följas åt genom åren och tillhöra toppeliten i svensk ungdomsfotboll. Tony var under de här åren allmänt ansedd som Sveriges största fotbolls­talang och vägen låg öppen mot ett proffskontrakt.

Idag är rollerna sedan länge ombytta. En ödesmättad straffspark som den 18-årige Tony slog skickade Malmö FF ut ur Allsvenskan för första gången sedan 1937. Den katastrofala straffmissen, som även Zlatan skildrar i sin bok, skulle bli vänd­punkten.

Det här är den dramatiska berättelsen om Tonys livsöde och hur han har lärt sig att leva med förlusten och den stora besvik­elsen. Men det är också en barndomsskildring som ger myten om vår tids störste fotbollsspelare, Zlatan Ibrahimovic, en ny dimension.
200 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2014
55 kr Bok - Pocket
Utgiven: februari 2015
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2014
"Vill man sedan krydda den med bonusläsning finns även Zlatan-kompisen Tony Flygares självbiografi, som kom tidigare i år."
www.dn.se
"måste-läsning för alla som är intresserade av svensk fotboll" "det är faktiskt på många sätt mer intressant att läsa Tony Flygares biografi än Zlatans. Dels för att den ger ett nytt perspektiv på fotbolls-Sverige och deras sätt att handlas med unga talanger, dels för att den går in djupare på “the formative years” vilket Zlatans bok, med alla byten av klubbar och otaliga landskamper, aldrig riktigt hann med.""Det här är inte bara en intressant och välskriven biografi, det är också måste-läsning för alla som är intresserade av svensk fotboll i allmänhet och fenomenet Zlatan i synnerhet."
tidningenkulturen.se
"en hjärtskärande skildring av två machokillars vänskap" "Den törst som man som ung känner, den skildras naket och äkta av Flygare. Nu måste det ut, han är mån om att man lyssnar. Börjar med en cliffhanger om den ödesdigra straffsparken mot Halmstad. Sedan vrids fjädern upp och ungdomen med Zlatan spelar i en loopande speldosa. Det blir ett drastiskt och målande berättande, som Flygare tackar Balkan för.Kompisrelationen mellan Tony Flygare och Zlatan Ibrahimovic är fullkomligt hjärtskärande, som film skulle det likna en bromancernas ”Annie Hall”, alltså en vänskap mellan två machokillar som växer sig djup under en lång tid, där de hinner finna varandra och tappa bort varandra under åren. /.../Jag antar att det är sånt som gör livet stort. Som gör Tony Flygares bok ”En gång var jag större än Zlatan”, så stor."Viktor Johansson
www.unt.se
"... ett nytt perspektiv på Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz succé Jag är Zlatan" "För mig är den här självbiografins stora behållning att den säger något om svårigheten att gå från junior- till seniorfotboll. Utan talang, extrem träningsglädje, trygghet i sin omgivning och tur är steget däremellan mycket långt, och det är lätt att snubbla."Lisa Jagemark   
www.bt.se

Tony Flygare, född 1981, är en svensk fotbollsspelare som under höjdpunkten av sin karriär ansågs mer lovande än den jämnårige lagkamraten Zlatan Ibrahimovic. Tony Flygare är, liksom Zlatan, andra generationens invandrare från Balkanområdet. Han bor fortfarande i Malmö, där han idag jobbar som elevassistent på en skola.

Mer om författaren

Daniel Nilsson-Padilla är född 1981. Han är journalist och har arbetat som skrivande reporter på några av Sveriges största mediaredaktioner. Daniel har även arbetat som tv-reporter på Rapport på Sveriges television. Han har sedan unga år ett stort idrottsintresse.

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.