Omslagsbild: Utsikt från ett torp

Fotograf: Henrik Ekman
Utgivningsdatum: 2015-03-23
Recensionsdatum: 2015-04-15
ISBN: 978-91-1-304876-5

Utsikt från ett torp

Drömmen om torpet, hur ser den ut? Handlar den bara om kaffestunder i bersån, välklippt gräs, enkupigt tegel och dörrbeslag? Eller finns naturen kring torpet också med?

Det gör den för naturfotografen och SVT-medarbetaren Henrik Ekman, känd som berättarröst i många naturfilmer. I snart tio år har han hyrt en stuga mitt i Sörmland, omgiven av ekar och med en flik av Båven inom synhåll.

Varje besök i torpet bjuder på nya naturupplevelser och kameran finns alltid nära till hands.

I Utsikt från ett torp får vi följa årstidernas växlingar. De kvarglömda maskrosornas frön lockar fram färggranna steglitsor på våren. Framåt sensommaren uppvaktar råbocken sin get i hyggeskanten, och höstens torra nässlor bjuder blå­mesarna på näring, samtidigt som dovhjortarna samlas till bröllop i skogen.

Henrik Ekman ger svar på många av torparens frågor inför naturen runt huset. Vilka vårtecken kan man lita på? Vilket djur bor i hålen framför trappen? Hur blir man av med mössen? Varför fryser inte mesarna kring fågelbordet?

I Henrik Ekmans torpardröm finns det rikligt med plats för det vilda, vid sidan om bersån och gräsmattan. Då blir utsikten så mycket rikare.
Mer om författaren
"Ett utmärkt val för den naturintresserade." /Länstidningen Södertälje
"Boken är rikt illustrerad med fina naturbilder och full av intressant fakta." /Eskilstuna-Kuriren
"'Utsikt från ett torp' är en utmärkt skildring av en närmiljö och hur ett torp på landsbygden kan kopplas till större frågor om svensk natur. Den klarar dessutom av den svåra balansgången mellan att vara både lättläst och fylld av intressanta fakta."
www.natursidan.se
"Välformulerade texter blandas med vackra bilder på djur under årstidernas växling."
bokforslaget.blogspot.se
207 kr Bok - Halvklotband
Utgiven: mars 2015

Henrik Ekman är journalist med inriktning på natur och vetenskap. Han har producerat flera dokumentärfilmer för SVT och tidigare givit ut flera böcker med naturanknytning: Ekarnas hagar (med Börje Pettersson), Ishav (med Bo Landin), Ekoparken (med Gunnar Brusewitz), De sista ängarna, Vargen (Augustnominerad 2010) och Vår sanna natur. Sedan flera år tillbaka skriver han krönikor i tidningen Gård och Torp, där han rapporterar om fåglar, ekorrar och andra djur vid torpet i Sörmland.

Mer om författaren

FLER TITLAR AV SAMMA FÖRFATTARE

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.