Omslagsbild: Asfaltsänglar

Utgivningsdatum: 2013-04-18
Recensionsdatum: 2013-05-06
ISBN: 978-91-1-304950-2

Asfaltsänglar

Det här är Leila, femton år. Osynlig i skolan, läser om kändisar, hänger på stan och ägnar sig åt park­our. Hennes bästa vän Linda är en förstaklassens pinuppa, vitblond av väteperoxid, älskar Britney Spears och alla pojkar som älskar henne.

Hennes mamma Sarah är finlandssvensk, jobbar på resebyrå och har konverterat till islam. Sina kvällar tillbringar hon online där hon diskuterar religiösa dilemman med sina muslimska trossystrar. Hon låser in sin dotter Leila i lägenhetens trygga förvar om nätterna, men lämnar fönstret olåst.

Sarahs man Farid är invandrare från Maghreb-regionen. Han har skämt bort sin äldsta dotter Samira, men nu börjar snaran dras åt kring henne eftersom hon är giftasmogen. Farid är starkt förankrad i sin nordafrikanska kultur, men har aldrig brytt sig om att läsa Koranen.

Samira vill skapa sig ett eget liv, studera, gå på klubbar och förälska sig i den hon vill, precis som andra finländska tjugoåringar. Hon flyttar hemifrån, blir av med oskulden och försöker förverkliga sin egen form av islam. Samtidigt planerar Farid för hennes bröllop.

Asfaltsänglar är en familjeroman om patriarkatets makt, kultur­krockar och det smärtsamma i att slitas mellan identiteter. Johanna Holmströms flickor är starka, smarta och glittrande av liv, hemmastadda i ett hårt Helsingfors med metrotunnlar, rasistiska vaktfirmor och köpcentra. Med rasande energi, humor och ilska slår de sig fram, men hur långt räcker deras vänskap?

Johanna Holmström fick Svenska Dagbladets litteraturpris för sin senaste bok, novellsamlingen Camera Obscura.
Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2013
"Asfaltsänglar är en måsteläsning." /Annika Koldenius, Borås Tidning
"Romanen är en boostad läsupplevelse där jag ömsom håller andan, ömsom gråter och ömsom skrattar" /Kristianstadsbladet "Johanna Holmström är en suverän gestaltare av högstadiets alla bedrövligheter. Från instängda korridorer, till äckliga toaletter, till skolgårdsmobbning och oseende lärare. Som en extra krydda: hela batteriet av krav på märkeskläder och smink. Faktum är att jag under läsningen grips av den här bladvändaren så att jag glömmer analysglasögonen. Romanen är en boostad läsupplevelse där jag ömsom håller andan, ömsom gråter och ömsom skrattar åt det elände som blir konsekvenserna när vi inte tänker längre än näsan.Jag har sagt det förut: på den smala egg som svenska Finland utgör, finns de största berättarna. Olika, men med mycket på hjärtat: Monika Fagerholm, Kjell Westö och - Johanna Holmström."Elisabet Markkula Norin  
"En välskriven, angelägen berättelse som inte ryggar för några av vår tids mest kontroversiella frågor." /Ingalill Mosander, Aftonbladet
"Storartat drama om frihet och skörhet"
www.nsd.se

Johanna Holmström, född 1981, är bosatt i Lovisa, Finland. Hon debuterade år 2003 med novellsamlingen Inlåst och andra noveller, som nominerades till Sveriges Radios Novellpris. Hon fick sitt genombrott med samlingen Camera Obscura, vilken belönades med Svenska Dagbladets litteraturpris 2009. Hennes senaste bok är Själarnas ö (2017).

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.