Omslagsbild: Än lever skogen

Fotograf: Roine Magnusson
Fotograf: John Hallmén
Utgivningsdatum: 2013-09-10
Recensionsdatum: 2013-09-25
ISBN: 978-91-1-304975-5

Än lever skogen

Det är skillnad på skog och skog. I en gammelskog är det inte städat och träden står inte i raka rader. Tvärt­om är det stökigt och myllrar av liv, i ett naturligt kretslopp där alla organismer fyller sin viktiga funktion.

Länge ansågs den svenska skogsvården vara den bästa i världen. Men den senaste tiden har bilden krackelerat. Allt fler skogsägare uppmanas avverka även de sista naturskogar vi har kvar. Det pågår en kamp, bitvis hätsk, mellan skogsbolagen stödda av Skogsstyrelsen och organisationer som värnar om mångfald och utrotningshotade arter. Parterna står långt ifrån varandra och försöker var och en på sitt håll med statistik och forskning befästa sina argument för att få stöd från politiker och allmänhet.

Men vet vi vad striden står om? Vad är skog? Är det de virkesplantager vi i allmänhet vistas i när vi är ute och går i skogen? Eller finns det annan skog? Vad är en naturskog och hur ser invånarna ut där? Vad gör de för nytta?

I Än lever skogen vandrar vi ut i de skogar som är hotade till sin existens, och får kunskap om vad som håller på att gå förlorat. Journalisten Pelle Svensson beskriver den sköra tråd på vilken livet i gammelskogen balanserar och intervjuar de eldsjälar som brinner för naturskogens bevarande. I fantastiska, nyskapande bilder av Roine Magnusson får vi se naturskogar i hela Sverige som är svåra att nå, och därför svåra att uppleva, och i John Hallméns unika makrobilder får vi dessutom stifta bekantskap med kryp och växter vi inte visste fanns. Vi möter 600 år gamla tallar som överlevt otaliga stora skogsbränder men som fortfarande ger liv åt tusentals djur, växter och organismer. Vi får veta vad som händer efter döden för dessa träd, för livets cirkel tar inte slut bara för att stammen ligger på marken.


"Betyg: BBBB" "En själfylld bok där jag till och med får en relation till den mycket förstorade jättepraktbaggen. Välkommen in i älvornas, knyttens och krypens hem. Länge leve skogen."
bokforslaget.blogspot.se
"Boken bjuder på informativa texter och framför allt fullständigt makalösa närbilder av skogens kryp." /Land
"Vacker bok om våra hotade skogar" "De tre herrarnas gemensamma material bildar en väldigt bra överblick över tillståndet i den svenska skogen 2013. Hotad, mångfacetterad, vacker, spännande och intressant.Det kanske bästa betyget till ”Än lever skogen” är att jag blir väldigt sugen på att ge mig ut i gammelskogen och börja leta efter alla dessa tecken på liv bland träden som tillåts dö i fred."
www.natursidan.se
"Hotade gammelskogar" /ATL Landbrukets affärstidning "Journalisten Pelle Svensson skriver "den riktiga skogen". Roine Magnussons vackra bilder visar de numera sällsynta skogarna som har kvar massor av döda överväxta träd och John Hallméns makrobilder kommer extremt nära alla de varelser som är beroende av en orörd skog." Härje Rolfsson

Pelle Svensson har tidigare skrivit böcker som Med lust och fägring stor, Complete Communication 2005, om Stadsparken i Örebro, Hus med många liv, Länsgården Fastigheter AB 2010, om Epidemisjukhuset i samma stad och 26 smaker 26 landskap, Votum & Gullers Förlag 2011.

Läs mer om Än lever skogen på Gammelskogens blogg >>

Mer om författaren

Roine Magnusson har publicerat flera fotoböcker, senast Den underbara resan (Gorgo Förlag 2008) och KOR. En kärlekshistoria (Gullers Förlag 2011). Bägge dessa har blivit utsedda till WWF:s Pandabok respektive år.

Läs mer om Än lever skogenGammelskogens blogg >>
 

Mer om författaren

John Hallmén är en hängiven och innovativ insektsfotograf som med hjälp av den nya digitala kameratekniken visar upp krypens värld som vi aldrig tidigare sett den. Han har bland annat publicerat sina makrobilder i boken Kryp 2012, Norstedts, och i en utställning på Naturhistoriska Riksmuseet.

Han utsågs till Årets Naturfotograf 2012 "för att han med sina extrema närbilder och med stort skärpedjup har öppnat dörren till de riktigt små djurens värld."

Våren 2014 utkom hans nya bok Minimonster i naturen (text: Hanna Hallmén) på Rabén & Sjögren. Läs mer om boken här >> http://kryp.se/minimonster/ 

 

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.