Dödsdömd

Författare

Damien Echols

Översättare

Manne Svensson

Dödsdömd

Svenska

2013-03-22

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Sann berättelse

Översättare

Manne Svensson

Författare

Recensionsdag

2013-04-17

Publiceringsdatum

2013-03-22

Formgivare omslag

Miroslav Sokcic

Bokinformation

Originaltitel

Life After Death

Originalspråk

Engelska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, Ljudbok

Produktion

Papper

Bokpapper träfritt

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Bookwell AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113050379

Antal Sidor

378

Vikt (kg)

0.69

Ryggbredd (mm)

28

Höjd (mm)

232

Bredd (mm)

159

Böcker av författaren

Om boken

"Jag var så rädd att du inte skulle få mina brev. Jag vet att det här är på riktigt - inget i mitt liv har känts lika verkligt." Lorri Davis i maj 1996

"Lorri, du måste hela tiden föreställa dig att jag är där ute. Jag klarar inte av det längre, så du måste.
Jag minns knappt hur det ser ut." Damien Echols den 17 november 2000

Genom sin outtröttliga kamp, sin förmåga att engagera människor och inte minst genom den starka kärlek som uppstod när Lorri och Damien fick kontakt 1996 lyckades hon befria sin man och hämta hem honom från dödscellen i augusti 2011. Han hade då suttit fängslad i 18 år, oskyldigt dömd för trippelmord i det uppmärksammade "West Memphis 3-fallet".

Damien Echols berättelse har vi kunnat läsa om i Dödsdömd (2013) men här får vi ta del av det som egentligen ledde fram till friheten: kärleken mellan Damien och Lorri, som skildras genom deras intensiva brevväxling under alla år de levde åtskilda. Deras magiska kärlekshistoria bekräftar återigen att kärleken kan övervinna allt. Även döden.

Läs mer

Damien Echols, Lorri Davis

Din för evigt

Om boken

Som 19-åring dömdes Damien Echols till döden för sadistiska sexmord på tre åttaåriga pojkar. Han och vännerna Jason Baldwin och Jessie Misskelley Jr blev West Memphis Three: fattiga ungdomar som utpekades som satanistiska ritualmördare, trots bristande bevis. Efter en lång kampanj släpptes de fria. Det här är Damien Echols historia.

Delstatens åtal byggde enbart på ett framtvingat erkännande från Misskelley och, skulle det senare visa sig, fabricerad bevisning. Vittnesbörd om Echols demoniska personlighet och det faktum att de gillade Metallica beseglade de åtalades öden: Baldwin och Misskelley fick båda livstidsstraff och Echols utpekades som satanistisk ritualmördare och dömdes till döden. Men rättsfallet blev snabbt omdiskuterat och domarna ansågs tvivelaktiga. Det hela kom att skildras i den uppmärksammade dokumentärfilmen Paradise Lost 1996. Dokumentären väckte stort internationellt intresse och resulterade i en kampanj för ett frikännande av West Memphis Three. Johnny Depp, Eddie Vedder, Henry Rollins och Peter Jackson är några av de mest kända som deltog i kampanjen. Tack vare deras insatser, särskilt från Echols fru, Lorri, som han träffade under fängelsetiden, frikändes alla tre i augusti 2011 genom en så kallad plea bargain, där de tog på sig morden mot att släppas fria efter den strafftid de dittills avtjänat. Ett par av de svenskar som engagerat sig för West Memphis Three är Fredrik Strage och Ika Johannesson.

Själva fängelseskildringen är fascinerande nog för en bok men Echols nöjer sig inte med att enbart slå mynt av en snabbslukad nyhetshistoria. Författare som han är lyckas han skapa stor litteratur och levandegöra sin berättelse, från en utfattig barndom i skrangliga skjul och husvagnar till återkomsten efter ett halvt liv bakom galler - en psykiskt ärrad man som i dag återupptäcker ett liv i frihet. Författaren visar prov på såväl intelligens som medkänsla, mänskliga kvaliteter som Arkansas rättssystem inte hade något intresse av att framhäva under hans långa och svåra prövning.

Läs mer

Dödsdömd

Damien Echols

Dödsdömd