Omslagsbild: Var man

Utgivningsdatum: 2013-04-05
Recensionsdatum: 2013-04-22
ISBN: 978-91-1-305052-2

Var man

Vad är det att vara far? Att vara man? Och vad händer om någon hävdar sin rätt till det barn som du fostrat som ditt eget?

Kim befinner sig ensam i sitt hem. Hans sambo och dotter är borta över dagen. Då dyker Tomas, en man han aldrig har träffat, oannonserat upp och gör sig hemmastadd på ett oväntat sätt. Tomas cirklar runt Kim och söker med maktspråk och antydningar få honom ur balans. Men i och med det kommer han också att blotta sig själv.

Torbjörn Flygt förknippas ofta med den Augustvinnande genombrottsromanen Underdog, som fick en kritikerhyllad uppföljare i Outsider 2011. Var man är en stram kortroman där han återigen visar sin känsla för det subtila spelet mellan människor. Med precision och knivskarp iakttagelseförmåga frilägger han Tomas och Kims kamp om herraväldet.


Mer om författaren
50 kr Bok - Pocket
Utgiven: februari 2014
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2013
"rent strindbergska kvaliteter både beträffande innehåll, psykologisk skärpa och vässat språk" /Barometern "Torbjörn Flygts roman "Var man" har rent strindbergska kvaliteter både beträffande innehåll, psykologisk skärpa och vässat språk. /.../ Det här är en levande roman om ett av vår tids stora dilemman, det om mina barn och dina.Det är också en roman om hur starkt grepp ett uråldrigt mönster har om den moderna människan; det som kräver att mannen ska se till att hans hustru och avkomma överlever.Var man befäster den ställning i svensk nutidslitteratur som Torbjörn Flygt skapat sig med böcker som Underdog och Outsider."Inger Dahlman
"Ett raffinerat kammarspel" /VLT "Stämningen är tät men som ofta hos Torbjörn Flygt skymtar en underliggande humor i allvaret. Som romanbygge är det väldigt skickligt konstruerat och man kan mycket väl tänka sig att historien med framgång skulle kunna bearbetas till teaterpjäs eller tv-flm."Staffan Bjerstedt
"Stark text om manlighet" "I sin nya roman ”Var man” tar Torbjörn Flygt ett steg bort från sitt tidigare framgångsrecept. Språket är stramt avskalat och resultatet en riktigt intressant bok. /.../ ”Var man” är en riktigt intressant och stark text. Och du ska nog inte bli alltför förvånad om den i framtiden sätts upp på en scen nära dig."Torbjörn Forslid
www.svd.se
"jag vet att jag kommer att tänka länge på Kim och Tomas och på de manstyper de representerar" "Det är ett litet kammarspel som Torbjörn Flygt presenterar i sin nya roman Var man. Och trots att dramat till största del består av något så till synes odramatiskt som två män som går omkring i en lägenhet och pratar, så kryper det i kroppen av obehag."Annika Koldenius 
www.smp.se

Torbjörn Flygt debuterade 1995 med Längsta ögonblicket, och utkom två år senare med Män vid kusten. Sitt definitiva genombrott fick han med Underdog, som belönades med Augustpriset 2001. 2004 utkom romanen Verkan och 2006 debuterade Torbjörn Flygt som dramatiker på Malmö Dramatiska Teater med pjäsen Karriär, en samtidssatir om arbetsmarknaden.

2008 utkom Himmel, en roman som, precis som Underdog, är ett tvärsnitt av vår tid lika mycket som den är en skarpsynt gestaltning av tre kärlekar i tre olika hörn av samhället. 2011 kom Outsider, en uppföljare till Underdog. Romanen Var man (2013) är en stram kortroman där han återigen visar sin känsla för det subtila spelet mellan människor.

Som en av de mest efterfrågade svenska författarna har Torbjörn Flygt gjort hundratals framträdanden med sin litterära stand up, där han framför texter ur sina böcker som monologer. Han framträder på Bokens dagar, bibliotek, teatrar, skolor, företag och föreningar över hela landet.
Vid sidan om sitt skönlitterära författarskap skriver Torbjörn Flygt artiklar, kritik och resereportage. Han gästar också skrivarskolor och talar om sitt författarskap och sitt skrivande och har själv gått utbildningen i litterär gestaltning vid Göteborgs universitet.
Torbjörn Flygt är översatt till tyska, polska, danska, norska, finska och litauiska.

Torbjörn Flygts första barnbok, Fiskplåt och bajsdrakar, utkom 2009. Uppföljaren, Fruktolösa tokobertar, utkom 2011. År 2014 utgav han sommaräventyret Spår i sanden, som han skrivit tillsammans med sin dotter Nora.

Utmärkelser:

Augustpriset 2001
Din bok – vårt val 2001 (utdelas av Svenska Bokhandelsmedhjälpareföreningen  till årets bästa bok)

Besök även  www.torbjornflygt.se


 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.