Omslagsbild: Det vita huset i Simpang

Utgivningsdatum: 2013-08-06
Recensionsdatum: 2013-08-26
ISBN: 978-91-1-305113-0

Det vita huset i Simpang

Hanna Nordenhöks andra roman utspelas på två vitt skilda platser med tiden som tydlig markör. I Stockholm sjunker den demenssjuka Kerstin allt längre in i sig själv medan hon får regelbundna besök av sin dotter, som en dag bland hennes tillhörigheter påträffar en svart anteckningsbok.

"Jag skriver för att öppna den svarta boken, om och om igen. Det finns ingen återvändo ur den. Boken är som glömskan, en blank och ogenomtränglig sjö, en vattengrav."

För den yngre kvinnan blir den svarta boken en väg tillbaka i tiden, till ett förflutet som till stora delar utspelas i Indonesien på 1930-talet, dåvarande Nederländska Ostindien. Med hjälp av anteckningsboken kan hon berätta historien om vad som egentligen skedde i det vita huset i Simpang. Där finns Pa som dras till sin sockerplantage som en fluga till ljuset. Där finns de fyra illavarslande fjärilarna: Zus, gossen, Moeder och den unga barnjungfrun Roos. Där finns trädgården som öppnar sig som en främmande blomma med tjocka, gåtfulla kronblad.

Genom att hämta stoff och miljöer ur sin egen släkthistoria med anknytning till Indonesien skriver Hanna Nordenhök i Det vita huset i Simpang en hypnotisk men också våldsam berättelse om intimitet och maktrelationer, och om arvet efter ett mörkt kolonialt förflutet. Här tvinnas skildringen av svensk kolonialism och kvinnors roll i det ostindiska projektet samman med frågor om berättandets och skrivandets våld, men också med konsekvenserna när barn tvingas uttyda de vuxnas värld genom nyckelhålet.


Mer om författaren
"Nordenhök är sällsynt stilsäker." "Det är för poesins språk hon finner nytt spelrum i sin nya bok. Det har en både suggestivt tilldragande och frånstötande skönhet – Nordenhök är sällsynt stilsäker."Gun Zanton-Ericsson
www.corren.se
"Nordenhöks språk är makalöst" /Marie Peterson, Icakuriren "Nordenhöks språk är makalöst, yppigt när det behöver vara det, strävt och torrt när så krävs. Precisionen är genomgående; varsamt friläggs en serie händelser som förändrade allt."Marie Peterson
"Mycket läsvärd!" /Yukiko Duke "En väldigt poetiskt berättad bok och det är väldigt fint utmejslade relationer som hon beskriver som gör att den här boken är nästan hypnotisk när man läser den. /.../ Den här boken är väldigt fascinerande tycker jag. /.../ Den får en fyra. /.../ Mycket läsvärd!"
www.svtplay.se
"Sinnlig rikedom hos Nordenhök" "Hanna Nordenhök gjuter in sin roman i en värld, där inte bara hettan, fukten och den påträngande växtligheten utan också den rasistiska arrogansen hos den koloniala överklassen utgör en viktig del av de nedbrytande krafter, som maler sönder denna extremt dysfunktionella familj.Men det är den sinnliga rikedomen i Hanna Nordenhöks prosa, som gör "Det vita huset i Simpang" till en så stark roman."Lennart Bromander 
www.nsk.se
166 kr Bok - Häftad
Utgiven: december 2013
159 kr Nedladdningsbar bok - E-bok
Utgiven: augusti 2013

Hanna Nordenhök är författare född 1977, bosatt i Stockholm och verksam som litteratur- och teaterkritiker. Efter två rosade diktsamlingar, Hiatus (2007) och Bländare (2009), debuterade hon som romanförfattare med Promenaderna i Dalby Hage (2011). Hennes andra roman, Det vita huset i Simpang, utspelar sig delvis i Nederländska Ostindien på 30-talet, delvis i nutidens Stockholm. I den senaste romanen Asparna står Råby ungdomsvårdsanstalt, Sveriges äldsta ”räddningshus för förvildade barn”, i centrum för i tid och rum till synes avlägsna händelser och människoöden. 

Hanna Nordenhök tilldelades GP:s litteraturpris 2013 med motiveringen: "Göteborgs-Postens litteraturpris 2013 tilldelas Hanna Nordenhök för ett författarskap som djärvt banar sig väg från poesins linjer till romanens minnesdjup där det förflutna både faller sönder och består i en självlysande och exakt utmätt prosa."

Hanna Nordenhök har för sitt författarskap mottagit priser och utmärkelser från bland annat Svenska Akademien och Samfundet de Nio.

Mer om författaren

FLER TITLAR AV SAMMA FÖRFATTARE

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.