Omslagsbild: Kattbarnen

Utgivningsdatum: 2013-08-16
Recensionsdatum: 2013-09-02
ISBN: 978-91-1-305114-7

Kattbarnen

Emma Nordlanders debutroman Kattbarnen ut­spelas någonstans i Småland. I centrum står tre syskon, Amos, Dalia och lilla Ella. På ytan kanske de ser ut som en familj som alla andra. I själva verket har deras tillvaro fullständigt rasat samman.

Amos besöker sin lillasyster Dalia på sjukhuset. Hon ligger i den sjuksal där deras mor ett år tidigare gick bort i cancer. Det står tydligt att Dalia har försökt att ta livet av sig. Väl hemma igen avtäcks vad som har hänt sedan moderns död. Deras far har under sorgearbetet helt enkelt lämnat barnen åt sitt öde. En lapp om att han åkt till Danmark är allt han lämnar efter sig.

Det blir barnens ansvar att överleva på egen hand. Amos har jobb på fabriken och Dalia tar hand om den arton månader gamla Ella. De blir en egen familj, de tre syskonen, med allt vad det innebär. Men det sker på bekostnad av så mycket. Dalia måste ge upp skolan och Amos tvingas slita hårt för att få pengarna att räcka.

Frågan är hur lång tid det tar innan folk på bygden börjar ana vad som pågår. Och kommer deras pappa någonsin tillbaka? Kan eller borde de i så fall förlåta honom? Frågan är om de förmår bli en familj som alla andra, en familj som denna gång klarar av att sörja och att leva tillsammans.
Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: augusti 2013
"en solklar aspirant för Borås Tidnings debutantpris" "Själv säger jag att detta är en solklar aspirant för Borås Tidnings debutantpris. Utan att höja tonläget skriver Emma Nordlander bultande prosa, lågad av aningar, mistlurar och en gnutta hopp. Frånvaron av affekt är den unga författarens största tillgång. Hon gapar inte. Hon skriker inte. Hon berättar. Metodiskt, sakligt. Och hon skapar en värld som är alldeles egen. Jag, van kritiker, hade aldrig varit där förut."Jan Karlsson 
www.kristianstadsbladet.se
"Konstigt att man kan gilla bedrövliga böcker" "Bibliotekarie Sara Liljegren hade med sig en hel trave böcker som hon tycker att vi ska ta med när vi kryper ner i soffan i höst."
sverigesradio.se
"imponerande träffsäkerhet" "Med imponerande träffsäkerhet gestaltar Emma Nordlander barnens vardag, just som en vardag. /.../ Jag imponeras av författarens raka och ändå så poetiska språk och njuter på något skevt vis av denna orgie i vardaglighet, den ligger så tätt inpå mitt eget, men ändå mil och mil härifrån.Där, bland korvbitar och byggklossar och allsköns bråte blåser en vind av oro och existentiell ensamhet. Det är både vackert och kallt."Marie Pettersson 
hd.se
"en modig debut" /Hallandsposten "Språket är kortfattat, enkelt och nästan lite kärvt och bidrar till den instängda gåtfulla känslan. Det här är en stramt hållen roman som kräver en hel del av sin läsare och en modig debut. Det ska bli spännande att se vad Emma Nordlander åstadkommer i framtiden."Camilla Jönsson  

Emma Nordlander är född 1986 i Gnosjö, men bor numera i Göteborg där hon studerar arkeologi. Kattbarnen är hennes debut.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.