Omslagsbild: Den som jag trodde skulle göra mig lycklig

Utgivningsdatum: 2014-01-16
Recensionsdatum: 2014-02-03
ISBN: 978-91-1-305180-2

Den som jag trodde skulle göra mig lycklig

Lisa Stina är Linnés äldsta dotter. Daniel Solander är botanikprofessorns favoritelev och informator åt hans son. Men när Lisa Stina är sexton får den tio år äldre Daniel packa ihop sina saker och blir skickad från Upp­sala till London för att sprida Linnés sexual­system över världen.

Men är det bara därför han reser?

Är det kanske också på grund av en varm blick, röda kinder och bultande hjärtan?

De sågs aldrig igen och skrev inte till varandra direkt en enda gång. Ändå finns det mycket som tyder på att de längtade efter varandra ända tills de dog med bara några veckors mellanrum 1782.

Lisa Stina blev, förutom under några få år i ett olyckligt äktenskap, kvar hos sina föräldrar på Uppsalaslätten. Som kvinna fick hon inte studera men var botaniskt kunnig och skrev en vetenskaplig artikel. Daniel blev ledande botaniker i England, följde med på Cooks världsomsegling 1768-1771, då han utforskade det då okända Söderhavet, Nya Zeeland och Australien. Han kom hem som en världskänd vetenskapsman, den kanske främste av Linnés lärjungar.

Utifrån deras parallella öden har Christina Wahldén skrivit en roman om längtan och en kärlek som aldrig fick blomma ut och om tidens konventioner om manligt och kvinnligt.


Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2014
"Lisa Stina är oförglömlig" /Arbetarbladet "Jag vet inte om det är hela förklaringen till varför jag blir så djupt tagen av hennes livsöde, men det är en delförklaring. "Den som jag trodde skulle göra mig lycklig" är inte en perfekt roman - partierna som skrivs ur aborigin-perspektiv har duktighetsvarning - men Lisa Stina är en oförglömlig romangestalt." Kristian Ekenberg
"en underhållande upptäckarroman" "Christina Wahldén går i inte i någon av fällorna utan sovrar med förstånd; alla brev, seglatser, arter och öden ryms på 252 sidor.Dessutom är hon grundlig som en universitetsbotaniker antingen hon förbereder oss på en grundstötning och tillika dramaturgisk topp, eller ger urbefolkningen perspektivet och ordet. Priset för denna i mitt tycke beundransvärda grundlighet är att Christina Wahldén skriver läsaren på näsan lite för ofta.Må så vara. För när 1700-talets sirliga innerlighet talar så här lekande lätt, nästan i klass med en annan upptäckarroman, Daniel Kehlmanns internationella succé "Världens mått", är jag ändå med på båten."Sven Olov Karlsson
www.expressen.se
"Diger research ger levande porträtt" /Norrbottens-Kuriren "Lisa Stinas sorgliga öde ges stort utrymme i romanen och Wahldén lyckas göra ett levande porträtt av henne. /.../ Wahldén har lagt ned stor möda på att samla faktastoff till sin roman. Hon använder brev, kartor och andra dokument för att verklighetsförankra sin läsvärda berättelse."Sven Nyberg  
"1700-talet kommer nära" /GP "Mina förväntningar överträffas: Det blir ingen sirligt föråldrad kändisporr, utan istället en intressant berättelse om liv och tänkesätt på sjuttonhundratalet. Det handlar om växter, odling, vetenskap, upptäcktsfärder och förhoppningar. /.../Det är en stillsamt spännande och vackert skriven bok. Sjuttonhundratalet är ändå inte så långt ifrån oss."Kajsa Öberg-Lindsten

Christina Wahldén, född 1965, är författare och journalist. Hon har gett ut ett sextiotal barn- och ungdomsböcker, för vilka hon har fått flera priser. Hon har även skrivit flera böcker för vuxna läsare: fem deckare, två kritikerhyllade historiska romaner och en reportagebok om kvinnors utsatthet i väpnade konflikter.

Mitt käraste gyllene barn utkom våren 2021. Det är den första boken på svenska om Förintelsen för mellanstadiebarn. Boken bygger på en sann berättelse om Kaja Finkler som överlevde koncentrationslägret Bergen-Belsen på egen hand som tioåring. Hon räddades via Sverige till USA och blev med tiden professor i antropologi.

Hösten 2017 kom boken Tulpanpojken ut för barn. Den utspelar sig 1945 och bygger också på en sann berättelse om en holländsk pojke som kommer till Sverige. Tulpanpojken belönades med Barnens Romanpris i Karlstad och nominerades till Nils Holgersson-plaketten. Den fristående uppföljaren, Spionen i äppelträdet, utkom 2018.

Tillsammans utgör böckerna en trilogi om andra världskriget för barn mellan 9 och 12 år. Kriget skildras ur ett svenskt, europeiskt respektive amerikanskt perspektiv.

2018 kom Falafelflickorna, den första svenska boken för barn som handlar om hedersbrott. Boken vann priset Spårhunden för bästa barn- eller ungdomsdeckare och nominerades även till Crimetime Specsavers Award. Boken följdes av Tack för allt (2019). Del tre I god tro utkom hösten 2020.

Priser och utmärkelser:
Teskedsordens litteraturpris 2010
Fadimepriset 2013
Spårhunden 2018
Barnens Romanpris i Karlstad 2018
Läsfrämjarpriset 2019

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.