Omslagsbild: Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona

Utgivningsdatum: 2014-03-21
Recensionsdatum: 2014-04-07
ISBN: 978-91-1-305234-2

Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona

Mona reser från en liten ort i Dalarna till Östersund, som i hennes huvud påminner om New York. Allt känns vidunderligt stort och staden är fylld av konditorier, biografer, danspalats och stiliga militärer. Det svänger i hela kroppen.

Året är 1959 och hon har fått en tjänst som hembiträde hos ett ungt par med en liten dotter. Britt arbetar på kontor och Ove spelar i ett jazzband. De inviger Mona i musikens värld och tar med henne på dansbanor där hon får paradplatsen, längst fram vid scenens kortsida. Den blyge gitar­risten i Oves band försvarar henne i nattvimlet där kvinnornas kroppar ses som allmän manlig egendom. Hon faller.

Många år senare försöker mor och dotter reda ut vad som hände de där ungdomsåren. Ett stort mörker. Det är ju så skönt att få glömma.

Anneli Jordahl har skrivit en roman om en tid fylld av framtidstro. Men samtidigt färgades tillvaron av klasskill­nader och förutbestämda möjligheter. P-piller fanns ännu inte, abort var förbjudet och hederskulturen slog hårt mot ensamstående tonårsmödrar.
Mer om författaren
55 kr Bok - Pocket
Utgiven: mars 2015
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: mars 2014
"Mycket läsvärd om klass och kön och en tid som var, för inte alltför länge sedan." /Hemmets Journal
"Sällan har jag varit så tacksam över kvinnokampens landvinningar som när jag slagit igen pärmarna till den här romanen" /GP "60-talsmiljöerna är så exakt utskrivna att jag kan känna varje detalj av dem, befinna mig där i konditorilarmet och de hårda gatorna i den kalla vårluften. Och sällan har jag varit så tacksam över kvinnokampens landvinningar som när jag slagit igen pärmarna till den här romanen. Tack för att jag fick behålla mitt ungdomspirr utan att oroa mig för konsekvenser. Tack för att jag får fortsätta att dansa. För Mona och alla kommande generationers rastlösa, längtande tonårsflickor fortsätter vi att kämpa."Elin Grelsson Almestad  
"Anneli Jordahl kan sin klassanalys, och det märks." "Hederskulturssverige – tänk att det bara är 50 år bort. Och tänk att det så sällan kommer upp i dagens ensidiga debatt. Anneli Jordahl kan sin klassanalys, och det märks. Men det gör ingen roman. Storheten ligger i tankens friska höga luft. Exempelvis: Nej, man vänjer sig inte nödvändigtvis vid en hård ton, blir inte härdad, bara mer tunnhudad.När man är riktigt kall vill handen smeka glöden.Parallellt med Monas 60-tal löper nutida ordväxlingar mellan en mor och en vuxen dotter. Kanske mellan Jordahl och hennes mamma. Fast det spelar ingen roll. Det kan vara vilken mor och flicka som helst mot världen."Elsa Westerstad 
sverigesradio.se
"Klar blick. Snyggt avlyssnat 50-tal med oönskade barn och ansvarslösa fäder" /Jesper Högström, DN

Anneli Jordahl, född 1960, är författare och litteraturkritiker. Hon har skrivit flera uppmärksammade fackböcker och kritikerhyllade romaner. För sin senaste roman belönades hon med Tidningen Vi:s litteraturpris 2015 med motiveringen: ”Som hundarna i Lafayette Park är en uppslukande roman om änkan Jeanette, som tar steget ut i världen för att jämka sin privatforskning på arbetardöd med Angela Davis kamp för de svarta. Därtill är det en oförutsägbar skildring av existentiell värdighet i det krackelerande folkhemmet.”

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.