Omslagsbild: Tuktad till frihet

Utgivningsdatum: 2014-03-07
Recensionsdatum: 2014-03-26
ISBN: 978-91-1-305297-7

Tuktad till frihet

Historien om Hans Scheike och hans kvinnor
Det finns historier som är så skrämmande att de övergår ens fantasi. Magnus Utviks bok om grafologen Hans Scheike och hans fyra kvinnor i den så kallade sexsekten är en sådan.

Sommaren 1988 arrangerade Scheike och kvinnorna ett ridläger för unga flickor på sin gård i Bergslagen. Tre flickor rymde och kunde berätta om sexuella övergrepp och förnedring. Fler offer trädde fram, unga kvinnor som fått utstå Scheikes beryktade smiskterapi redan vid mitten av 1970-talet. Scheike och tre av hans kvinnor dömdes till fängelse i en av Sveriges mest uppmärksammade rättegångar i modern tid. Det massmediala efterspelet gav eko som varade ända till början av 00-talet.

Idag är Hans Scheike 89 år och lever med två kvinnor på samma gård som vid tiden för ridlägret. Kollektivet bedriver fortfarande sin smiskterapi och försörjer sig på att sälja smiskfilmer som de själva spelar in. Scheike och kvinnorna har kvar sin övertygelse om att det de gjorde var rätt och att de utsattes för ett rättsövergrepp.

Med hjälp av förundersökningen och intervjuer med inblandade och experter lägger Magnus Utvik ett pussel som omfattar kollektivets liv, ideologi och övergrepp från 1974 fram till idag. Det är första gången en så utförlig och genomgripande granskning av sexsekten görs.
Mer om författaren
"... en lika omskakande som upprörande bok." "Att läsa Magnus Utviks bok har för mig varit som att vistas i en lång, absurd mardröm. Men för Moa, Julia, Jessica och flera andra var mardrömmen verklig. De lever med dess minnen varje dag."Anna Rudberg-W
www.corren.se
"Boken skildrar på ett begripligt sätt de mekanismer som gör att människor hamnar under andras medvetna och manipulativa inflytande."
www.kristianstadsbladet.se
"...en välbehövlig påminnelse om vad som pågick i Scheikes kollektiv under 1970- och 80-talen."
www.aftonbladet.se
"tttt" /Tara "Ett djupt obehagligt reportage, som känns nödvändigt att läsa. /.../ Magnus Utviks persondrivna och ärliga reportage är både förfärande och berörande. Han förmår vidga perspektivet till att handla om sekter, existentiell längtan och grupptryck." Kerstin Särneö

Magnus Utvik är född 1964. Han debuterade med diktsamlingen Jorden 1989. Därefter har han gett ut ytterligare fyra diktsamlingar samt fyra romaner däribland den hyllade och drabbande Anna, min älskade som handlar om ett ungt pars kamp mot cancer. 2011 kom han ut med den självbiografiska Med Stalin som Gud. Tre tonår i en kommunistisk sekt. Magnus Utvik är också verksam som bokrecensent i SVT. 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.