Omslagsbild: Det jag redan minns

Utgivningsdatum: 2014-01-29
Recensionsdatum: 2014-02-17
ISBN: 978-91-1-305372-1

Det jag redan minns

Allt är mycket välbekant och ändå är ingenting som vanligt i Mats Kempes nya berättelser.

En litterär agent dyker upp på skolgården och erbjuder några tonåringar att vara med i en romanserie om vampyrer, ett mobb­offer ruvar på sin hämnd när han upptäcker att lärarna förvarar små miniatyrkloner av eleverna i glasburkar i källaren på skolan, några ungdomar smittas av en mystisk sjukdom och förvandlas långsamt till fåglar.

I Den Animerade Staden, där alla sjutton texterna utspelar sig, griper fiktionen in i människornas liv och försätter dem i besvärliga situationer, men de försöker värja sig och bryta sig fria, komma undan den som håller i pennan, författaren till historierna.

Med blinkningar till fantastik och science fiction som blandas med plågsamt igenkännbara scener och miljöer skildrar Mats Kempe, som hyllats som en novellens mästare, känslan av att inte kunna kontrollera sitt liv, att någon annan skriver berättelsen om en själv.
Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2014
"Briljant. Läs den bara." /King Magazine
"Det jag redan minns är en på många sätt gripande novellsamling om mänskliga tillkortakommanden ..." "För Det jag redan minns av Mats Kempe är inte bara en fantastisk ”roman i 16 noveller”, det är också litteratur om litteratur. /.../Det jag redan minns är en på många sätt gripande novellsamling om mänskliga tillkortakommanden, likväl som en social kommentar om främlingskapet, ytligheten och den stora ensamhet som så många känner i vårt samhälle. Kempes språk är precist och ledigt och ibland glittrar det till av ett slags återhållet poetiskt glimmer ..."Tomas Eklund
dagensbok.com
Det är uppfriskande! Det blir ett stimulerande besök i Den animerade staden som är ett mycket litterärt bygge, fullt av referenser till verk i skilda genrer. Kempe tar ut svängarna rejält och förenar skickligt frågeställningar om liv och dikt och förhållandet dem emellan med utflykter i det öververkliga. Det är allvarligt och galet uppsluppet, vilket avspeglar sig i språket som tillåts pendla mellan det strama och det mer fritt flödande. Det här är en bok som löper amok bland alla förutfattade meningar om hur en novellsamling ska se ut. Det är uppfriskande!Cecilia Nelson, Göteborgsposten
www.gp.se
"Jag gillar den här boken och de frågor den ställer." "Jag gillar den här boken och de frågor den ställer. Var levs egentligen våra liv i ett avförtrollat universum? Kanske lever vi bara vidare i berättelsen om oss och det spöklika i Kempes nya bok är känslan att vi alla kanske lever i den där animerade staden, i staden där vår historia skrivs av någon annan."Maria Edström 
sverigesradio.se

Mats Kempe, född 1966, debuterade med den kritikerrosade novellsamlingen Jag minns aldrig mina drömmar (1996). Hans litterära stil kan beskrivas som prosalyrisk med att särskilt sinne för vardagliga stämningar och känslolägen där det outtalade får stor betydelse.

Efter romandebuten Vänd dig mot de älskade (1998) och novellsamlingen Saknar dig sällan så mycket som nu (2001) kom den täta kortromanen I ett fönster nära solen (2004), där han på sitt karakteristiskt lågmälda och samtidigt intensiva sätt berättar om en familjeidyll som visar sig ha en del mörka stråk under ytan. Berättelsens huvudperson är en ung pojke på väg in i puberteten. Familjerelationer är också ett genomgående tema i Tiden angrips först, resten är oviss väntan (2008) och Nattlampan tänd och dörren på glänt (2011).

Mats Kempe har också arbetat som översättare från norska och som lärare på Wiks folkhögskola, Nordiska Folkhögskolan i Kungälv och Nordens folkhögskola, Biskops-Arnö. Han var under en period Sveriges författarförbunds internationelle sekreterare. Sedan några år är han bibliotekarie på Världsbiblioteket i Stockholm.

Mats Kempe utsågs till 2012 års Ludvig Nordström-pristagare med motiveringen:

"För att han under snart två decennier med obönhörlig konsekvens och på ständigt nya sätt har prövat novellgenrens möjligheter, ända till att i den senaste samlingen ha töjt dess gränser till det omöjliga, till ett uppmärksamt lyssnande som söker låta flickors röster höras i och genom den manlige författarens, och förälderns, text."

 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.