Omslagsbild: Gofika

Fotograf: Tine Guth Linse
Utgivningsdatum: 2014-04-28
Recensionsdatum: 2014-05-21
ISBN: 978-91-1-305479-7

Gofika

med Jan Hedh & Olof Viktors Café

Att fika är lika svenskt som Dalahästar, dansen runt midsommarstången och surströmming - själva ordet är något som utländska besökare snabbt lär sig. Men det är ingen riktig fika om det inte serveras något gott till kaffet. Den här boken är en hyllning till fikakulturen och innehåller 75 recept på våra allra mest älskade bakverk: sju sorters kakor, wienerbröd, rulltårtor och andra klassiker.

Mästerkonditorn Jan Hedh och Olof Viktors Café (som 2013 utsågs till Årets Bästa Café av White Guide) står för recepten. Miljön är också avgörande för en bra fikaupp­levelse och bilderna i boken är tagna på plats hos Olof Viktors ute på idylliska Österlen, dit tusentals besökare beger sig varje år för en riktigt härlig fikastund.

Eftersom fikastunden även har en så viktig funktion på jobbet får läsaren lite fikafakta att svänga sig med till förmiddagskaffet, skrivet av Lina Sturfelt, doktor i historia vid Lunds universitet.

Boken innehåller 75 recept, bland annat klassiska sju sorters kakor, småbröd som mazariner, vaniljhjärtan och kokostoppar, variationer av vete- och kanelbullar eller kransar, wienerbröd, sockerkakor, rulltårtor, bakelser, gräddtårtor samt klassiska julkakor.

För den som inte vill eller kan äta sötsaker till sin fikastund finns också flera brödrecept med tips på tillbehör. Jan Hedh behöver ingen presentation för den som är intresserad av bakning och hans expertis är vida känd, men i den här boken har Jan förenklat sina recept för att passa vardagspusslet och delar frikostigt med sig av tips och knep. Även Olof Viktors får många förfrågningar efter sina recept - deras morotskaka, chokladtrianglar och festivalbakelser är prisbelönta - och här får alla Olof Viktors fans sitt lystmäte.

Det här är en perfekt presentbok till den som älskar att fika - och vem gör inte det?

Mer om författaren
99 kr Bok - Flexband
Utgiven: maj 2019

SENASTE RECENSIONERNA

"Det här är en perfekt presentbok till den som älskar att fika – och vem gör inte det?" /Bread & Cakes

Jan Hedh är hela Sveriges älskade kontitor- och bagarmästare. Ständigt på resande fot som konsult och inspiratör är han ambassadör för våra allra godaste smaker. Internationellt erkänd inom branschen gästspelar han på restauranger, kryssningsfartyg och konditorier över hela världen. Dessutom är han en av grundarna till Olof Viktors som 2013 utsågs till Årets Bästa Café av White Guide.

Hans 45 år i branschen har givit honom många fina utmärkelser, till exempel Werner Vögelis diplom, Gyllene gaffeln (Allt om Mat), Kakaopriset för insatser för svensk chokladkultur, Sveriges konditorers guldmedalj. Dessutom har han både tävlat för Sverige och varit domare i världsmästerskapen inom konditoribranschen. Jan Hedh har utkommit med en lång rad bästsäljande inspirationsböcker.

Bröd vann Årets Svenska Måltidslitteratur 2004 i klassen "bröd och andra bakverk" med motiveringen:
”Ett sinnligt praktverk om bakning som utan tvekan kommer att bli klassiskt. Bagerimästaren Hedh förmedlar sina kunskaper med en unik kombination av bredd och djup.”
Dessutom nominerades samma bok till Gourmand World Cookbook Awards.

År 2010 belönades Jan Hedh med Special Awards of the jury i Gourmand Awards i Paris. Samma år belönades han av Svenska Måltidsakademien för sin bok 277 sorters kakor i klassen "Årets kulturgärning" med motiveringen:
"Detta unika referensverk för bagare, yrkesfolk och kakälskare är en kulturgärning av en legendarisk mästare som för hantverk, innovation och tradition vidare."

Tårtor utsågs till vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2011 i klassen "Söta bakverk" med motiveringen:
"Med den sanne mästerkonditorns ofattbara grundlighet utreds tårtbottnens fundamentala drag, syltens och krämens bärande roller, samt ett universum av läckra överdrag."

I november 2012 mottog Jan Hedh RS Hederspris för sina insatser genom åren för att främja restaurangbranschen.

"När jag var sju år skulle vi skriva uppsats om vad vi skulle göra om vi fick hundra kronor, en gigantisk summa på 50-talet. Då skrev jag att jag skulle köpa en korvkiosk och sedan äta upp alla korvarna, och blev det några pengar över skulle jag köpa en bandyklubba. Mitt intresse för korvätning (och bandy) är inte fullt lika stort i dag, men passionen för gastronomi finns kvar." 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.