Omslagsbild: Det röda arvet

Utgivningsdatum: 2014-09-03
Recensionsdatum: 2014-09-29
ISBN: 978-91-1-305485-8

Det röda arvet

Baskien 1938. Tre unga män från de internationella brigaderna befinner sig på flykt undan Francos nationalist­armé. På en bondgård i Pyrenéerna händer något som kommer att förfölja dem resten av livet.

Stockholm 2006. Historikern Thomas Thorild har ett tillfälligt uppdrag att gå igenom politikern Erik Johanssons efterlämnade handlingar. Den irländska journalisten Moira Byrne anlitar honom för att leta efter brev från en irländsk Spanienfrivillig. Men en internationell mediekoncern och dess hänsynslöse ägare är också intresserade av breven.

Det röda arvet är en thriller om inbördeskrig, kärlek och moraliskt ansvar. Den rör sig mellan stillsamma arkiv i Stockholm, intensiva nätter i Dublin, norska fjäll och baskiska bergsbyar.
Mer om författaren
"Allt som allt är Det röda arvet en pärla" /Icakuriren "Trygg vardag blir riskfylld i skruvad spänning. /.../ Betyg:5" Marie Peterson
En övertygande samtidsthriller "Det röda arvet är hans första bok i deckargenren och resultatet är en spännande och faktarik berättelse som på en och samma gång bjuder på en närgången skildring av verkligheten för de många frivilliga i inbördeskriget och på en övertygande nutidsthriller."
www.nsk.se
Om Palmeboken var ett livsverk är det här ett lustverk. "Från livsverk till lustverk" - reportage om Henrik Berggren i Katrineholmskuriren.
"Det jag uppskattar är intrigbygget, humorn och den intressanta historielektionen."
www.gp.se
57 kr Bok - Pocket
Utgiven: maj 2015
59 kr Nedladdningsbar bok - E-bok
Utgiven: september 2014
147 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Jonas Kruse
Utgiven: september 2014
207 kr Ljudbok - MP3 CD
Uppläsare: Jonas Kruse
Utgiven: september 2014
248 kr Ljudbok - CD-skiva
Uppläsare: Jonas Kruse
Utgiven: september 2014

Henrik Berggren är historiker och författare. Hans mest kända verk är Underbara dagar framför oss (2010), en kritikerrosad biografi över Olof Palme som översatts till sex språk. 2014 debuterade han som skönlitterär författare med en historik thriller om det spanska inbördeskriget, Det röda arvet.

Bland hans tidigare böcker finns Är svensken människa? (2006), skriven tillsammans med Lars Trägårdh, som snabbt blev en modern klassiker. 2015 utkommer en reviderad och utökad upplaga med ett helt nyskrivet kapitel om den lutherska statskyrkans roll i skapandet av "den svenska modellen".

Henrik Berggren har också varit kulturchef på Dagens Nyheter samt undervisat och forskat i historia på Södertörns högskola. Just nu arbetar han på en bred skildring av Sverige under andra världskriget.

Priser och utmärkelser:

John Landquists pris av Samfundet de Nio 2011
Natur & Kulturs Johan Hansson-pris 2011
Axel Hirsch pris av Svenska Akademien, 2011
Stipendium ur Stipendiefonden Albert Bonniers 100-årsminne, 2010
Nöjesguidens Stockholmspris 2010

Mer om författaren

FLER TITLAR AV SAMMA FÖRFATTARE

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.