Omslagsbild: Den färglöse herr Tazaki

Översättare: Yukiko Duke
Översättare: Eiko Duke
Utgivningsdatum: 2014-04-28
Recensionsdatum: 2014-05-19
ISBN: 978-91-1-305561-9

Den färglöse herr Tazaki

Tillsammans med fyra vänner, två pojkar och två flickor, ingår Tsukuru Tazaki i en grupp som bestämt sig för att vara nära vänner livet ut. Men när han kommer hem från universitetet en dag blir han varse att han inte längre är välkommen i gruppen. Något har förändrats i grunden men ingen vill eller kan berätta vad som har hänt.

Uteslutningen blir ett trauma som följer honom genom livet. När han flera år senare möter Sara och förälskar sig i henne berättar han om sveket och hur det alltid plågat honom. Hon uppmanar honom att söka upp vännerna från skoltiden för att ta reda på vad som faktiskt hände den gången.

Han lyder hennes råd men ju mer han får reda på, desto mörkare blir sanningen om gruppens intensiva jakt på den perfekta vänskapen. Frågan är om Tsukurus uppgörelse blir något han ångrar eller något som leder till att han äntligen kan lägga det förflutna bakom sig. Kan kärleken verkligen besegra ensamheten? Hur nära kan man komma en annan människa? Kan man faktiskt tvinga sig att glömma obehagliga saker?

Haruki Murakamis nya roman, Den färglöse herr Tazaki, visar både på en ny ådra i hans författarskap och på en återgång till den lyriska realism han visade prov på i genombrottsromanen Norwegian Wood från 1987.
Mer om författaren
55 kr Bok - Pocket
Utgiven: september 2015
59 kr Bok - Pocket
Utgiven: augusti 2019
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2014
"På det hela taget är detta en väl genomtänkt och utförd roman." /Norra Skåne
"Gåtfull och melankolisk" /Östgöta Correspondenten "Det här en gåtfull och realistisk bok om att finna sig själv, att förstå sig själv och om att försöka bli hel igen som människa. En stillsam och melankolisk roman, psykologiskt nyanserad, där de enskilda delarna är starkare än helheten."Peter Åkesson
"Okonstlat om följderna av kollektiv dumpning och brusten vänskap" /DN
"Det är en roman som talar naket och vackert om ensamhet och vänskap, kärlek och sexualitet, livet och döden, tidens gång, förlorade möjligheter och aldrig uttryckta känslor."
www.svd.se

Haruki Murakami, född 1949 i Kyoto och sedan flera år bosatt i Tokyo, är en av vår tids mest omtalade och hyllade författare. Genom att förena populärkultur med en egensinnig magisk realism har han med sina romaner och novellsamlingar väckt stor uppmärksamhet och fått hängivna läsare världen över. Bara i Japan har hans senaste romaner, trilogin 1Q84 (2011) och Den färglöse herr Tazaki (2014), sålt i över en miljon exemplar var på några få dagar. Hans senaste böcker på svenska är Mordet på kommendören 1 och 2.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.