Omslagsbild: De svenska riskkapitalisterna

Utgivningsdatum: 2014-09-02
Recensionsdatum: 2014-09-10
ISBN: 978-91-1-305578-7

De svenska riskkapitalisterna

En berättelse om makt, pengar och hemligheter
De är mäktiga, rika och hemlighetsfulla. På kort tid har de fyra riskkapitaljättarna EQT, IK, Altor och Nordic Capital förändrat den svenska samhällsbilden dramatiskt: de har skaffat sig mer makt än många politiker. Och bolagens delägare tjänar mer pengar än de flesta börsdirektörer kan drömma om.

Det svenska riskkapitalets hemligaste makthavare hittas på Jersey och Guernsey, kända skatteparadis i Europa. Från ett styrelserum på öarna i Engelska kanalen tas beslut som kan få konsekvenser för svenska skolbarn, gamla och de över 100 000 anställda i olika bolag i Sverige.

Trots inträdet i den svenska välfärden har riskkapitalisterna länge varit hemlighetsfulla, likt ett manligt ordenssällskap. I boken De svenska riskkapitalisterna öppnas dörrarna till denna slutna värld. De prisbelönta journalisterna Carolina Neurath och Jan Almgren har intervjuat de nya makthavarna. Men de har också mött människorna som drabbas av riskkapitalets eviga vinstjakt: de anställda som förlorat jobbet, gymnasisterna som fick se sin skola gå i konkurs och hotellstäderskan som måste hinna städa varje rum på fem minuter.
196 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2014
69 kr Bok - Pocket
Utgiven: juni 2015
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2014
"Den sminkning som genomförts på företagen rinner av som kletig mascara." "Tonen i boken är ofta vass. Granskningen gör att den sminkning som genomförts på företagen rinner av som kletig mascara. Henrik Borelius, vd på företaget Attendo vilka bland annat fått kritik för sitt sätt sköta vård av funktionshindrade, tassar under intervjun runt med en silverbrosch på kavajen. Där finns symboler för företagets värdeord - kompetens, engagemang, hjälpsamhet. Men att verksamheten här, liksom i de flesta andra riskkapitalbolag, skulle handla om något annat än pengar förefaller allt annat än troligt. Neurath och Almgren skriver snarare om Hur än om Varför. Vad som gjort att riskkapitalbolagen vuxit får för lite fokus. Att politiker varit naiva och inte tillräckligt på sin vakt är en förklaring. " - Fredrik Borneskans
www.st.nu
Alla borde läsa "De svenska riskkapitalisterna" "Alla borde läsa; De svenska riskkapitalisterna av Carolina Neurath Jan Almgren. Det är en hisnande läsning, där man får en uppfattning om hur de tänker och gör. Ett flertal är intervjuade och namngivna." Dan Ericson, Dalademokraten 
"För att handla om ekonomi är det rasande underhållande." "I 22 rappt skrivna kapitel gör författarna nedslag i teman, företag och personer kring riskkapitalbolagen. /.../Vi får också noggranna beräkningar av de hundratals miljoner kronor som personerna bakom har tjänat. Liksom intervjuer med politiker, akademiker, investerare i riskkapitalfonderna och andra industrialster – de flesta kritiska.Boken är en bred och lättläst introduktion till fenomenet riskkapitalister. För att handla om ekonomi är det rasande underhållande. Skribenternas respektlöshet gentemot huvudpersonerna är befriande. De citerar ordagrant och skildrar även de nervösa kommunikationsrådgivare som nästan alla envisas med att ha med vid intervjusituationerna."Anders Billing
www.svd.se
"Neurath och Almgren har skrivit en djärv, insiktsfull och viktig bok om riskkapitalbolagen och deras verksamhet." "Neurath och Almgren har skrivit en djärv, insiktsfull och viktig bok om riskkapitalbolagen och deras verksamhet. Den är skriven på ett sådant sätt att även lekmannen förstår sammanhangen och författarna har inte ramlat i fällan att förenkla verkligheten.Jag menar att den här boken bör läsas av alla som intresserar sig för den svenska samhällsekonomin, och frågor om etik när det gäller affärsmoral och socialt ansvar.En anonym bankman säger i boken att han anser de ersättningar som betalas ut vara ”perversa”.Sant nog. Boken berättar varför. Men också om varför dessa riskkapitalbolag existerar i dag."Henning Mankell
www.gp.se

Carolina Neurath, född 1985, är ekonomijournalist på Svenska Dagbladet. Hon har tidigare jobbat som reporter på Dagens Industri och som redaktör på Placera.nu.

Hon tilldelades Guldspaden 2010, tillsammans med SvD-kollegan Jacob Bursell, för deras granskning av revisionsbranschen. 2012 fick hon, tillsammans med Olle Zachrison, Jan Almgren, Mark Malmström, Peter Grensund och Ola Henriksson, Stora Journalistpriset i kategorin Årets Förnyare 2012 för Räntekartan.

I september 2014 utsågs Carolina Neurath, som ensam svensk, till en av världens bästa grävande reportrar av internationella affärs- och livsstilsmagasinet Monocle. I november samma år fick hon ta emot Per Wendels pris till årets nyhetsjournalist. 

 

Priser och utmärkelser:

Guldspaden 2010
Nominerad till Guldspaden 2011 (Den stora bankhärvan)
Sveriges bästa ekonomijournalist 2012 (av PR-byrån Hallvarsson & Halvarsson)
Stora Journalistpriset 2012 *
Utsedd till en av världens bästa grävande reportrar av internationella affärs- och livsstilsmagasinet Monocle (2014)
Mottagare av Per Wendels pris till årets nyhetsjournalist (2014) **
Sveriges näst bråkigaste kvinna. Utsedd av affärsmagasinet Passion for business, 2014.


* Juryns motivering: "Med tiotusentals läsares hjälp har de utvecklat konsumentjournalistiken. Rapporteringen har blottat orättvisor och gett läsarna nya möjligheter att påverka."

** Juryns motivering: "Med en orädd och osentimental journalistik har hon på ett elegant sätt avslöjat missförhållanden och slagit hål på osanningar i finansbranschen. Därtill har hon utnyttjat olika kanaler för att få ut sina nyheter. Carolina Neurath är årets självklara mottagare av Pelle Wendel-priset!"

Mer om författaren

Jan Almgren är journalist på Svenska Dagbladet. Han tilldelades Guldspaden 2011 för sin granskning av Invest Sweden och nominerades 2009 till Årets ekonomijournalist.

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.