Omslagsbild: Fred Åkerström

Utgivningsdatum: 2014-04-28
Recensionsdatum: 2014-05-14
ISBN: 978-91-1-305593-0

Fred Åkerström

Ingenstans fri som en fågel. En biografi av Peter Mosskin
Fred Åkerström blev Fred med svenska folket, liksom Vreeswijk blev Cornelis. Det lyckades inte ens Bellman med. Fred gjorde en skiva vart­annat år, medverkade med sånger på fem samlingsalbum, spelade teater och turne­rade land och rike runt, oftast per järnväg eller landsvägsbuss.

Freds röst var ett mäktigt instrument. En orgel som genom sina många pipor brusade visor över landet. Mitt i livet skrev han plötsligt några egna sånger som "Oslo" och översatte Tom Paxtons låt till "Jag ger dig min morgon". Fred valde sina sånger ytterst noggrant. När Fred tryckte ner alla röstens tangenter stannade världen ett ögonblick.

Författaren och musikern Peter Mosskin berättar hur den hunsade pojken från Norrtullsgatan blev till en av sin tids stora konstnärer. Musiker som spelade med Fred berättar om hur man arbetade tillsammans. Biografin innehåller scener från den stora visvåg som drog igång med Olle Adolphson och Sven-Bertil Taube, förtätades av Fred och Cornelis, svallade vidare med proggen och med Freds unga kollegor på Metronome, artister som Pugh Rogefeldt och John Holm.

Fred Åkerström gick sin egen väg men blev också del av en tid när man sjöng om livet, politiken och kärleken.
Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2014
Photo

Peter Mosskin har publicerat ett tjugotal böcker, främst romaner men även facklitteratur. Exempelvis dubbelbiografin Brel och Brassens: ett franskt äventyr liksom en minibiografi om Cornelis Vreeswijk i CD-boxen Mäster Cees memoarer. Han har gjort radioprogram om musik sedan 70-talet och var med i proggbandet Gläns över sjö & strand.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.