Omslagsbild: Den umbärliga

Utgivningsdatum: 2014-09-01
Recensionsdatum: 2014-09-22
ISBN: 978-91-1-305597-8

Den umbärliga

Ida Bäckmann har den svenska litteraturens sämsta rykte. Gustaf Fröding diktade att han köpte sin kärlek för pengar. Ida erbjöd sin och han tackade nej i åtta och ett halvt år.

Under ett sista halvår tog han emot henne i sin cell på Uppsala hospital. Hon var den som kom med mat och vin och gott humör och idéer om bättre vård. Men när han började tala om giftermål fick hon portförbud av hans släkt och läkare.

Efter hans död 1911 mötte hon Selma Lagerlöf, som uppmuntrade henne att skriva en bok om sig och skalden. Det blev skandal. Hon var orädd och känd som journalist och globetrotter. Hennes reportage hade spänt från oljefälten vid Kaspiska havet till yerbaodlingarna i Paraguay.

Efter skandalboken dog karriären. I femtioårsåldern fick hon slå sig på lantbruk i Närke.

Litteraturhistorien har alltid mätt människor efter betydelse och i den skalan är Ida Bäckmann liten inför två storheter. Att ställa sig på tå jämte dem innebar att eftervärlden gav henne kvinnokönets värsta egenskaper: påflugenhet, hysteri, högljudd känslosamhet, frigiditet och - värst av allt - fulhet.

Sigrid Combüchen gör i denna bok om Ida Bäckmann ett försök att vända på kikaren.
Mer om författaren
207 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2014
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2014
"livfullt /.../ fascinerande" / Nya Wermlands-Tidningen "Här finns livfullt skildrade tilldragelser i stort som smått från livets olika skeden, omväxlande med redovisningar av fakta. Det mest fascinerande avsnittet handlar om Ida Bäckmanns resor och journalistiska verksamhet, som annars inte alls tilldragit sig uppmärksamhet."Lena S. Karlsson, Nya Wermlands-Tidningen
"Combüchen bjuder på enastående njutning" /Hallands Nyheter
" Det är en inbjudande läsning, vi blir delaktiga i Gåtan Bäckman." "Romanen är befriande okronologisk, här finns inte tillstymmelse till tillrättalägganden. Med ett ledigt, stundom snärtigt och citatvänligt språk bjuder Combüchen tolkningsmöjligheter. I arkiven finner författaren brev och presslägg. Hon läser litteraturhistorien, hon reflekterar, låter läsaren göra det tillsammans med henne. Combüchen dömer inte, men förundras. Det är en inbjudande läsning, vi blir delaktiga i Gåtan Bäckman./.../Jag tror att Combüchen är något viktigt på spåren när hon planterar denna relation i samtiden. Bäckman befann sig mellan två giganter, två på piedestal placerade. Hon, den mindre viktiga, den umbärliga, skall inte ställa krav, inte ha egna åsikter. Men det hade hon. Och hon blev dömd som frigid, stalker, hysterika, jag vet inte allt. Mediedrevet härskade även på hennes tid. Och det var då precis som nu obarmhärtigt kvinnofientligt."Maria Ehrenberg
www.etc.se
"Men en ytterst komplicerad och fascinerande personlighet, som Combüchen skapat ett mycket personligt porträtt av." "Det är ingen vanlig författarbiografi som Sigrid Combüchen skrivit – Ida Bäckman är inget klassiskt ämne för en biografi, konstaterar hon. Men en ytterst komplicerad och fascinerande personlighet, som Combüchen skapat ett mycket personligt porträtt av./.../Ida Bäckmann är i litteraturhistorien mest känd som en kvarnsten runt snillens hals, skriver Sigrid Combüchen. Det är med en ironiskt gycklande jargong som hon tecknar Ida Bäckmanns spretigt mångtydiga porträtt. Men en form av upprättelse blir det trots allt när man som läsare lagt alla pusselbitar i Ida Bäckmanns liv som hennes biograf grävt fram."LO Rindberg
www.ltz.se

Sigrid Combüchen är född i Solingen i Tyskland och kom vid sex års ålder till Sverige. Hon debuterade redan som 18-åring med Ett rumsrent sällskap, en skarpsynt roman om en tysk familj och dess relationer till nazismen. Därefter har hon skrivit en rad kritikerrosade romaner samt tilldelats flera priser, bland andra Svenska Dagbladets litteraturpris, Selma Lagerlöfs litteraturpris och Augustpriset.

Utmärkelser:

Litteraturfrämjandets stora romanpris (Byron), 1988 
Esseltes litteraturpris (Byron), 1988
Samfundet De Nios stora pris (Parsifal), 1998
Nominerad till Augustpriset (En simtur i sundet), 2003 
Selma Lagerlöfs Litteraturpris, 2004
Prisnämndens motivering: "2004 års litteraturpris tilldelas Sigrid Combüchen som på en nyansrik prosa rör sig fritt i tid och rum och alltid talar rakt in i vår tillvaro."
Augustpriset (Spill), 2010
Bokcirklar.se:s stora Läsarpris för 2010
Sven Delblancpriset, 2011

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.