Omslagsbild: Det man minns

Utgivningsdatum: 2014-05-06
Recensionsdatum: 2014-06-04
ISBN: 978-91-1-305799-6

Det man minns

Thomas Bodströms berättelse om sin uppväxt handlar om honom och hans familj, men här finns en person som träder fram extra tydligt, och det är hans mamma Vanja. Hon som alltid stått Thomas nära, men som i slutet av sitt liv drabbas av Alzheimers och bit för bit försvinner bort.

Vanja kom från en mycket konservativ och borgerlig miljö i Jönköping. Hon gifte sig med Lennart Bodström, en inbiten socialdemokrat, skötte hem och hushåll och barn, samtidigt som hon månade om sitt yrke som lärare. Så småningom blev hon också en engagerad minister- och ambassadörsfru med stor social begåvning.

Mamma Vanja var den som alltid försvarade och stod upp för sin son. Hon hejade på Thomas när han ville satsa på fotbollen, gladdes åt hans advokatkarriär och framgångar som författare, och tyckte att det var självklart att han skulle tacka ja till att bli justitieminister.

Hennes sjukdom drabbar både henne själv och hela familjen hårt. Och gör det kanske ännu angelägnare att få berätta hur det en gång faktiskt var.

"Ingen är bättre än du, Thomas", sa Vanja ofta. En sanning med modifikation, men av avgörande betydelse för hennes son. Därför hör berättelsen om Vanja tätt samman med den om Thomas eget liv.
Mer om författaren
207 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2014
60 kr Bok - Pocket
Utgiven: april 2015
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: maj 2014
141 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Utgiven: maj 2014
207 kr Ljudbok - MP3 CD
Uppläsare: Thomas Bodström
Utgiven: maj 2014
254 kr Ljudbok - CD-skiva
Uppläsare: Thomas Bodström
Utgiven: maj 2014

SENASTE RECENSIONERNA

"Drabbande beskrivning av alzheimers i familjen" /Blekinge Läns Tidning
"Det är modigt och ärligt skrivet." Dala-Demokraten "Men ändå - jag tycker nog att Thomas Bodström har lyckats väl, det som är hans starkaste sida är hans verkliga uppriktighet, att han inte krånglar till språket eller ger ett intryck av att vilja tillrättalägga vad som varit - och - framförallt - hans äreminne över en mamma som alltmer blir en levande död, en människa som av sjukdomen berövas sin personlighet och lyskraft, sin intelligens och sin höga sociala kompetens, I den delen tror jag att denna bok kan ge en tröst åt alla de anhöriga som dagligen tvingas leva med denna mänsklighetens fiende som stavas alzheimer."Yvonne Gröning 
"Rakt och rörande om vägen in i tystnaden" /DN "Porträttet av henne är både levande, humoristiskt och ganska rörande. Man förstår att Thomas kärlek är stark, han känner igen sig i hennes rörliga, utåtriktade och ganska lättsinniga läggning, så olik faderns närmast programmatiskt stela rättrådighet ("modig som ett lejon, smidig som ett kassaskåp")."Lars Linder 
"Thomas Bodström har skrivit en stark kärleksförklaring till sin mamma, Vanja." /Tara

Thomas Bodström, född 1962, är advokat och före detta justitieminister. Han driver en av Sveriges största brottmålsbyråer och medverkar regelbundet som juridisk expert i media. Thomas Bodström har skrivit böcker, bland annat om sin tid i regeringskansliet och om det rättsliga efterspelet till folkmordet i Rwanda. Boken Det man minns handlar om hans mors demens. Han har också skrivit en serie deckare: Rymmaren, Idealisten, Lobbyisten och Populisten.

I boken Svarta änkan berättar Thomas Bodström via omfattande research om det omskrivna mordet på Ove Dolk, som cyanidförgiftades av sin fästmö 2018.

Tillsammans med Lars Olof Lampers skriver Thomas Bodström bokserien Svenska Brott, kriminalreportage som skildrar brott via journalistisk research och ett inifrånperspektiv på rättsväsendet: Bodenfallet, Trippelmordet i Uddevalla och Sommarstugemordet i Arboga – den sistnämnda även som ljudboksserie på Tiden, ett digitalt imprint inom Norstedts Förlagsgrupp.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.