Omslagsbild: Afghanistan

Utgivningsdatum: 2014-01-07
Recensionsdatum: 2014-01-22
ISBN: 978-91-1-305847-4

Afghanistan

Om en yttre och inre resa
Sommaren 2010 bestämde sig nyhetsankaret Lasse Bengtsson för att sluta på TV4 och byta rampljuset mot ett jobb för Svenska Afghanistankommittén.

"Det var det mest givande jag någonsin har gjort - och det mest krävande. Jag fick en chans att komma ur bekräftelsespiralen och börja om med något, som kunde ha betydelse för andra. På riktigt.

Min tid som informationssamordnare för Svenska Afghanistankommittén blev omtumlande. Under de två åren blev säkerheten i landet gradvis sämre, månad för månad, antalet dödliga attentat ökade dramatiskt och landets framtid, i och med den utländska militära avvecklingen, blev allt mer osäker.

Eftersom Afghanistankommitténs omfattande arbete med utbildning, sjukvård, landsbygdsutveckling och rehabilitering av människor med funktionshinder framför allt bedrivs långt ute i byarna, fick jag stora möjligheter att resa. I ett fantastiskt land med kämpande, humoristiska människor. Långt ifrån schablonbilden av heltäckande burkor och kalasjnikovs. Människor med - för det mesta - samma drömmar och behov av trygghet och utveckling som vi. Jag har sällan skrattat så mycket som i Afghanistan.

Den här boken innehåller texter, som jag skrev löpande under tiden. Både om det allmänna läget, om aktuella händelser och mina egna dagboksanteckningar. Dessutom har jag funderat om tiden före och efter och så finns det ett historiskt avsnitt. Så har jag tagit massor av bilder.

För mig har det varit ett sätt att bearbeta den intressantaste perioden i mitt liv. Hittills.

Om man väl får chansen att möta Afghanistan och bli fascinerad av landet, är det svårt att släppa det.

Man vill veta hur det ska gå."
Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2014
149 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Lasse Bengtsson
Utgiven: april 2014

SENASTE RECENSIONERNA

"Personligt om Afghanistan" /Tidningen Vision "Det är en varm och sympatisk bakom rubrikerna-berättelse, med gott om plats för enskilda afghaner att säga sitt om smått och stort av en skribent som är ärlig med sin roll som utifrån-betraktare. Dessutom en mängd fina fotografier."Per Jernberg
"Engagemanget tar oss med på resan" /Länstidningen Södertälje "Det går inte att ta fel på Lasse Bengtssons engagemang. Det gör också att vi, läsarna, själva blir med på resan."Christina Flodman
"Det är spännande att följa i Bengtssons spår." /Hallands Nyheter "Det är spännande att följa i Bengtssons spår. För han visar delvis upp en helt annan bild av det krigshärjade Afghanistan än den gängse som medierna här mest rapporterar om - självmordsbombare, burkor och talibaner.Han skildrar sitt eget vardagsliv med allt vad det innebär av rädsla, ensamhet, möten med människor, landskap och en främmande kultur. /.../"Afghanistan" är ingen tungviktare, snarare en personlig dokumentation av en upplevelserik resa, för Bengtsson är nyfiken, positiv och engagerad. Han skriver dessutom lättsamt, bjuder på sig själv och är väldigt stolt över SAK:s verksamhet, som hans bok gör god PR för."Eva Dandanelle  
"Inspirerande om att bryta upp mitt i livet och om en omvälvande tid i Afghanistan." /Metro

Lasse Bengtsson har varit journalist i 40 år. Bland annat på Dagens Eko, USA-korrespondent för Sveriges Radio, reporter, nyhetsankare och programledare på TV4, i nästan 10 år på Nyhetsmorgon lördag, som han var med och startade.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.