Omslagsbild: Stå i bredd

Utgivningsdatum: 2014-11-19
Recensionsdatum: 2014-11-24
ISBN: 978-91-1-305852-8

Stå i bredd

70-talets kvinnor, män och litteratur
Att "stå i bredd" kallar Märta Tikkanen 70-talsfeminismens dröm om jämlika kärleksförhållanden. Det feministiska 1970-talets tro på männens förmåga att våga stå i bredd med sina kvinnor skapade förutsättningarna för ett sannfärdigt samtal på (nästan) lika villkor.

Men när 70-talet klingade ut kom den könspolitiska dimension som kännetecknat tidens litteratur i vanrykte. Litteraturhistoriens dom blev hård, i bästa fall generaliserande men oftast direkt orättfärdig: 70-talet var ideologiskt korrekt med "bekännande" kvinnor och flata män, och därför föga litterärt givande.

Ebba Witt-Brattström visar att decenniet tvärtom var både livaktigt och litterärt innovativt. Upp på scenen kliver vardagskvinnan som vill vara hjältinna i sitt eget liv, men där anas också en ny manstyp som drömmer om befrielse från könskriget. Kvinnohistoria, sexuella tabun, flicksocialisering, manskris, mor-dotter­dynamiken, depressiv feminism, slaget om moderskapet och andra centrala teman kännetecknar perioden.

Det här är en tematiskt upplagd, personligt skriven litteraturhistoria som återupprättar, omtolkar och övertygar om att 70-talsfeminismen var banbrytande för litteratur skriven av såväl kvinnor som män.
Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: november 2014
Ebba Witt-Brattström intervjuas i En bok, en författare
urplay.se
"Låt denna bok glöda i bokhyllan!"
www.arbetarbladet.se
"Ebba Witt-Brattströms ansträngningar för att uppvärdera 70-talets feministiska rörelse är lika aparta som välbehövliga." "Med Stå i bredd visar hon att såväl feminismen som den feministiskt influerade skönlitteraturen inte bara är en kvinnlig angelägenhet, utan i lika hög grad angår och måste angå männen. I detta perspektiv ligger också bokens främsta styrka."Mikaela Blomqvist
www.gp.se
"Kvinnohistoria när den är som bäst" "Stå i bredd är en länge saknad och heltäckande analys av 70-talets viktiga kvinnolitteratur efter att ha sopats under mattan under många år och negligerats av, i första hand, manliga kritiker som inte uppskattade att den intellektuelle mannen tystats av 70-talets ”likriktning”. /.../Och hon tar inte åt sig hela äran. Här refereras generöst till både kvinnliga och manliga forskare. Frågan man ställer sig är hur det ser ut på litteraturvetenskapliga institutioner idag. Om 70-talet hoppats över i standarverken, vem läser vad och forskar om vem?Så unga kvinnor, läs Stå i Bredd, på det att ni inte ska gå vilse i utarmande kvinnoideal. Kvinnor har alltid varit värdefulla och utvecklat egenskaper som ni kan dra lärdom av."Marianne Ekenbjörn
www.kuriren.nu

Ebba Witt-Brattström är författare och professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet. Hon har skrivit en rad litteraturhistoriska böcker, bl a om Moa Martinson och Edith Södergran. I Å alla kära systrar! från 2010 ger hon en personlig skildring av 1970-talets kvinnorörelse och Grupp 8. I Stå i bredd: 1970-talets kvinnor, män och litteratur från 2014 ger hon en helt ny bild av en litterärt livaktig epok. 2016 utkom Kulturmannen och andra texter och den skönlitterära Århundradets kärlekskrig. Ebba Witt-Brattström är flerfaldigt belönad, senast med Expressens Björn Nilsson-pris samt Mårbackapriset. Hon är också vinnare i tv-programmet Kulturfrågan Kontrapunkt, våren 2017.

Priser och utmärkelser:
Moa-priset, 1991
Samfundet De Nios essäpris i Lotten von Kraemers namn, 2004
Ivar Lo-Johanssons personliga pris, 2014 *)
Elin Wägnersällskapets pris Årets väckarklocka, 2015
Expressens Björn Nilsson-pris för god kulturjournalistik, 2015 **)
Mårbackapriset 2016 (för "sitt arbete i Selma Lagerlöfs anda")
 

*) Juryns motivering: ”För ett författarskap som lyft fram arbetarlitteraturens kvinnor, inte minst i en banbrytande avhandling om Moa Martinson. I Ebba Witt-Brattströms genusforskning och folkbildande essäer har maktanalysen alltid ett klassperspektiv.”

**) Juryns motivering: "I en tid av snabbanalyser och inslagna dörrar är årets Björn Nilsson-pristagare en representant för bildning, briljans och integritet. Uppkäftig och rakryggad går hon med kulturarvet som en fackla i det patriarkala mörkret. Orädd, alltid beredd, står hon i bredd – Ebba Witt-Brattström."

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.