Yahya Hassan

Författare

Yahya Hassan

Översättare

Johanne Lykke Naderehvandi

Yahya Hassan

Svenska

2015-01-12

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Lyrik

Översättare

Johanne Lykke Naderehvandi

Författare

Publiceringsdatum

2015-01-12

Formgivare omslag

Jens Öhrström

Bokinformation

Originaltitel

Yahya Hassan

Originalspråk

Danska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, Pocket

Produktion

Papper

LABB Bokpapper TH

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook UAB

Produktdetaljer

ISBN

9789113066523

Antal Sidor

170

Vikt (kg)

0.1

Ryggbredd (mm)

12

Höjd (mm)

180

Bredd (mm)

110

Klimatpåverkan

115g CO2e
Papper
ca 68 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 4 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 42 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Hösten 2013 gav den danske poeten Yahya Hassan ut diktsamlingen Yahya Hassan, om en uppväxt präglad av våld, svek och kriminalitet. Boken blev en sensation i Danmark och sålde över hundra tusen exemplar, och den fick också stor uppmärksamhet när den kom ut på svenska 2014.

Uppföljaren Yahya Hassan 2 består precis som debuten av hårda, skoningslösa, självbiografiska dikter - genomgående skrivna med kompromisslösa versaler. De handlar om hans tid som "husblatte" som älskas av den danska kultureliten, om att vara hotad till livet och vara under ständig bevakning av livvakter, om tillvaron i fängelset, om hans psykos.

Läs mer

Yahya Hassan

Yahya Hassan 2

Om boken

Yahya Hassan, född 1995, debuterar med en självbetitlad diktsamling om en uppväxt präglad av våld, svek och kriminalitet. Det är en modig och explosiv bok som slagit kritikerna och läsarna med häpnad. Den har kallats en absolut nödvändig beskrivning av ett Danmark av idag - och är därmed på många sätt en beskrivning av dagens Sverige.

Ett samhälle skildrat inifrån, aldrig skönmålande och aldrig insmickrande. En familj skildrad inifrån, från en ung mans nollpunkt. Boken har slagit alla försäljningsrekord för en debutdiktsamling och själv har han sagt i en intervju med svensk tv: "Det spelar ingen som helst roll om dagordningen sätts från höger eller vänster, från Gud eller Satan. Det handlar om litteratur, om poesi. Jag ser helst att litteraturen och poesin är fri från diverse konventioner."

"Han går in i schablonerna, skriver sig själv som en empatilös rånare och våldsman från förorten, bjuder läsaren på en bild som bekräftar dennes värld. Men precis som hos Sonja Åkesson visar sig schablonerna otillräckliga, dumma och sköra. Något i dem spricker, förskjuts, avslöjar dem. Det är därför boken blir så stark - Hassans vrede är som Akilles, den brinner, kan liksom inte bäras av de på förhand givna sanningarna om kriminella tonåringar från förorten. Och det verkligt fina är att Hassan inte ger oss nya alternativa sanningar." Sydsvenskan

Läs mer

Yahya Hassan

Yahya Hassan

Yahya Hassan

Nyheter

Foto: Morten Hultom

30 april 2020

Yahya Hassan 1995-2020

NyheterYahya Hassan