Omslagsbild: Amandas gåta

Översättare: Hanna Axén
Utgivningsdatum: 2015-05-18
Recensionsdatum: 2015-06-08
ISBN: 978-91-1-305946-4

Amandas gåta

Indiana Jackson är en holistisk healer som lever i de bohemiska delarna av San Francisco tillsammans med sin dotter Amanda. Banden mellan mor och dotter är starka, trots att de är olika som natt och dag.

Medan Indiana alltid försöker hitta det goda och det positiva i människor, fascineras dottern Amanda av mänsklighetens mörkare sidor. Den hyperintelligenta Amanda älskar deckare och rollspelet Ripper, som hon spelar på nätet tillsammans med ungdomar från hela världen.

När en serie märkliga mordfall inträffar i San Francisco-området inleder Amanda sina egna efterforskningar, och upptäcker att morden hänger ihop. Då kidnappas hennes mor. Kan bortrövandet av Indiana ha något med mordfallen att göra?
Mer om författaren
"När de nästan 500 sidorna närmar sig sitt slut är jag imponerad av Isabel Allendes aldrig sinande berättarglädje." /Norran
"'Amandas gåta' är såväl en rik och livsbejakande roman som ett rafflande deckaräventyr, av en gudabenådad berättare. En av vår tids stora."
www.corren.se
"... Amandas gåta kommer att glädja många läsare." /Norrbottens-Kuriren "Den förslagna massmördaren lurar länge både polisen, Ripper-gruppen och Ryan Miller, men hur denna så småningom mycket spännande mördarjakt slutar, kan jag förstås inte avslöja. Utöver deckarhistorien finns en hel del samhällskritik gällande maktmissbruk och brister inom socialtjänst och kriminalvård. Dessutom får man en initierad skildring av San Francisco."Sven Nyberg
"En rik historia om skilda människoöden" "Det handlar förvisso om människor som berövas livet och om polisarbete, om än väldigt nedtonat. Men spänningen i Isabel Allendes roman är långt mer än så.En rik historia om människoöden, skulle man kunna kalla den. Och det är inte vilka människor som helst. Det är människor med historia långt från det som man lite slarvigt brukar kalla för vanlig. Det är beskrivningar på många plan och med många utvikningar. Människorna  går ut och in i varandras världar, älskar och hatar, lovar och sviker, visar styrka och svaghet.Låter det som vilken tisdagseftermiddag som helst? Det är det verkligen inte. Här ställs allt på sin spets, är så mycket mer än det vi brukar kalla vardag."Christina Flodman
na.se
200 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2015

Isabel Allende, född 1942 i Lima, Peru, av chilenska föräldrar. Fadern Tomás Allende var diplomat och kusin med Salvador Allende, Chiles folkvalde president som störtades av den chilenska militären 1973. Några år efter militärkuppen gick Isabel Allende i en självvald exil i Venezuela tillsammans med sina barn och sin dåvarande man.

Hennes romandebut Andarnas hus (1984) blev en stor internationell framgång och översattes till 26 språk innan den  filmatiserades med bland andra Meryl Streep, Glenn Close och Jeremy Irons i rollerna. Romanerna Ödets dotter (2000) och Porträtt i sepia (2001) kan tillsammans med debutromanen sägas utgöra en löst sammansatt trilogi med märkvärdigt starka och äventyrliga kvinnor i centrum. I Ödets dotter får vi följa den äventyrliga Eliza Sommers som lämnar sin födelsestad Valparaíso för söka efter sin förrymde fästman i guldrushens Kalifornien. Hennes barnbarn Aurora del Valle, huvudperson i Porträtt i sepia, växer upp hos sin farmor, Paulina del Valle från Andarnas hus, mor till den synska Clara.

I samband med dotterns tragiska död i porfyri inledde Isabel sitt självbiografiska projekt med boken Paula (1995), som följdes av Landet i mitt hjärta (2004) och Summan av dagarna (2009). Isabel Allende lever numera i Kalifornien och har blivit amerikansk medborgare. Hon har erhållit flera litterära utmärkelser för sitt författarskap och är bl a hedersdoktor vid San Francisco State University.

Följ Isabel på hennes blogg >>

Utmärkelser:

Colima Literary Award, Mexico, 1986
Before Columbus Foundation Award, USA, 1988
Member of the Academia de la Lengua, Chile, 1989
Freedom to Write Pen Club, USA, 1991
Doctor of Letters at New York State University, 1991
Premio Literario "XL1 Bancarella", Italy, 1993
Independent Foreign Fiction Award, El plan infinito, 1993
Brandeis University Major Book Collection Award, 1993
Chevalier dans l´Odre des Arts et des Lettres, France, 1994
Gabriela Mistral medal, Chile, 1994
Marin Women´s Hall of Fame, USA, 1994
Feminist of the Year Award, The Feminist; Majority Foundation, USA, 1994
Member of the Academia de Artes y Ciencias, Puerto Rico, 1995
Doctor of Humane Letters at Florida Atlantic University, USA, 1996
Doctor of Letters at Columbia College Chicago, USA, 1996
Hispanic Heritage Award for Literature, USA, 1996
Donna Città di Roma, Italy, 1998
Dorothy and Lillian Gish Award, USA, 1998
Sara Lee Foundation, USA, 1998
“Premio Nacional de Literatura”, 2010
H C Andersen-priset, 2011

Mer om författaren

FLER TITLAR AV SAMMA FÖRFATTARE

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.