Omslagsbild: Käraste Herman

Utgivningsdatum: 2015-09-14
Recensionsdatum: 2015-10-07
ISBN: 978-91-1-305947-1

Käraste Herman

Rasbiologen Herman Lundborgs gåta

Ledaren för världens första statliga rasbiologiska institut 1922-35, läkaren och professorn Herman Lundborg i Uppsala, talade hotfullt om rasblandningens degenererande effekter men fick i hemlighet barn med en kvinna av "fel typ" i Lappland.

I den första boken om hans liv berättas om forskningsgåtorna han trodde sig lösa, om forskarvännerna i Nazityskland som var inflytelserika rasexperter, och om personer han mötte vid sina undersökningar, inte minst kvinnor, som skakade om hans tillvaro i grunden. I tusentals brev till Lundborg kan vi följa honom, från det att han juni år 1913 ger sig av norrut på den första av många resor till Lappmarken. Han vill göra nytta för Sverige med den nya vetenskapen, rasbiologin: mäta, fotografera, samla och jämföra utseenden. Klassificera alla han möter i högre och lägre ras. En av dem är Maria, som får följa med till Uppsala, bo på hans kontor och jobba där som städerska. När hon föder hans barn uppges att fadern är okänd. Pojken lämnas bort, men Maria lyckas faktiskt ändå få tillbaka sitt barn.

Lundborg hyllar Hitler, vill se ett Sverige med nästa bara nordiskt germanska blonda och blåögda människor i. Han utvecklar metoder för rasundersökning som senare kommer att användas inom SS. Han var mannen som åtog sig ett storslaget uppdrag: att "rädda det svenska folket".

Mer om författaren
213 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2015
69 kr Bok - Pocket
Utgiven: november 2016
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2015
141 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Utgiven: oktober 2015
"Jag rekommenderar den verkligen." "Det är som sagt en väldigt läsvärd bok. Och är du som jag och inte läser fackböcker så ofta, så kan jag säga att den ändå går ganska lätt att läsa. Ämnet är jobbigt men den är indelad i väldigt korta kapitel vilket jag uppskattar. Jag rekommenderar den verkligen. Det är en viktig bok och det är svårt att inte tänka på flyktingdebatten som pågår just nu när jag läser. Nu för tiden kanske det pratas om kulturer istället för raser, men försöken att dela upp världen i ett "vi" och ett "dom" är skrämmande lika."
vargnattsbokhylla.blogspot.se
"Med historiska fakta och starkt patos tecknar Maja Hagerman ett personligt och komplext porträtt av Rasbiologiska institutets grundare Herman Lundborg och den tid han levde i." /Östgöta Correspondenten
"Djupt obehaglig läsning som får rasbiologens gåta att växa" /Sveriges Radios kulturchef Mattias Hermansson
sverigesradio.se
" ... en engagerad berättarröst med en medryckande stil ..." "Ur denna tystnade kommer nu Maja Hagerman med fynd ur arkiven och som vanligt en engagerad berättarröst med en medryckande stil och berättar en ny och större anlagd historia en skamfläck som få velat befatta sig med."Mats Granberg
www.nt.se

Maja Hagerman, författare, vetenskapsjournalist och outtröttlig folkbildare, utkom senast med den kritikerhyllade boken Trådarna i väven. På spaning bland minnen och kulturarv i Sverige. Dessförinnan kom de omtumlande och banbrytande böckerna Käraste Herman. Rasbiologen Herman Lundborgs gåta (nominerad till Augustpriset 2015), Det rena landet. Om konsten att uppfinna sina förfäder (2006) och Försvunnen värld (2011). Hennes debutbok I spåren av kungens män vann Augustpriset 1996.

Priser och utmärkelser:

Augustpriset 1996 för Spåren av kungens män
Hertig Karls pris 2004
Hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten, Uppsala Universitet 2011
Disapriset 2012
Svenska Fornminnesföreningens Hildebrandpris 2012
Nominerad till Augustpriset 2015 (för Käraste Herman) 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.