Omslagsbild: Liv till varje pris

Utgivningsdatum: 2014-08-27
Recensionsdatum: 2014-09-15
ISBN: 978-91-1-305972-3

Liv till varje pris

Det ska vara ett flott ställe med bra kök, Järvsöbadens hotell och pensionat. Maken Tomas har bjudit Maj och deras tonåringar Anita och Lasse dit över påsken och Maj borde känna sig glad. Om hon bara inte hade haft den här yrseln.

Nu ska hon göra sitt bästa för att vara en sällskapsmänniska med de övriga påskfirarna. Men när hon kostar på sig själv en ansiktsbehandling hos pensionatets skönhetsexpert och känner masken strykas ut över pannan kan hon inte riktigt hålla tillbaka tårarna. Är det bara medelåldern, oron för Tomas stretande med firman och nykterheten? Eller besvikelsen över Lasses slarv sista året i folkskolan och Anitas försvinnande in i böckernas och filmernas värld? Kanske anar Maj hur förändringen har satts i rörelse utan att hon har verklig makt att hejda den.

Liv till varje pris är den avslutande delen i den kritikerrosade trilogin om hemmafrun Maj i Örnsköldsvik. När femtiotalet övergår i ett modernt sextiotal och rivningsvågen även drar fram över den ångermanländska småstaden kommer Majs trygga tillvaro allt mer i gungning. Det är en roman om anpassning och överlevnad och skildrar en familj som levde sitt liv i en tid då det svenska folkhemmet växte fram.
Mer om författaren
75 kr Bok - Pocket
Utgiven: april 2015
99 kr Bok - Storpocket
Utgiven: september 2016
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: augusti 2014
141 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Utgiven: november 2014
242 kr Ljudbok - CD-skiva
Uppläsare: Andrea Irving
Utgiven: januari 2015
"Lyssna på Majs inre kursiva röst" "I trilogin om hemmafrun Maj använder Kristina Sandberg med jämna mellanrum kursiva rader. De fungerar som den ­vardagstyngda Majs inre röst. /.../ Kursiverna är sparsamt distribuerade över femtonhundra sidor men drabbande som knytnävsslag. Gestalten Maj kompliceras utan minsta förskönande." Ebba Witt-Brattström
www.dn.se
"Sandberg skrev årets viktigaste bok" /UNT "Utan tvekan årets viktigaste bok om hemmafrun Maj och tillika en hyllning och solidaritetsbetygelse till alla de bortglömda kvinnoöden som gömts mellan hemmets fyra väggar."Maria Nyström
"Stor litteratur i folkhemmets marginal" "Med trilogin om Maj från Örnsköldsvik, inspirerad av hennes egen mormors berättelser, har Kristina Sandberg skapat ett av samtidens mest säregna litterära personporträtt. På Bokens dag mottog hon Svenska Dagbladets litteraturpris för den avslutande romanen ”Liv till varje pris”."
www.svd.se
"Hemmafrutrilogin är fascinerande" /Norrbottens-Kuriren "Hemmafrutrilogin är fascinerande. Stora händelser i samtiden intresserar inte Maj, men hon talar till oss om oss själva. Sandbergs formfulländade stil, där själva flödet av dialog och tankar kräver fokusering, bidrar till att Majs liv och vardag inte bara är ett porträtt av en osäker, lite grå och städmanisk fru, utan berättelsen om kvinnlighet i utveckling." Marianne Ekenbjörn, Norrbottens Kuriren

Kristina Sandberg är uppvuxen i Sundsvall och debuterade 1997. Trilogin om hemmafrun Maj från Örnsköldsvik (Att föda ett barn, 2010; Sörja för de sina, 2012 och Liv till varje pris, 2014) fick ett enormt genomslag hos både kritiker och läsare. Hon vann Augustpriset 2014 och samma år belönades hon med en rad stipendier och priser. 2019 fick hon motta Selma Lagerlöfs litteraturpris för sitt författarskap.

Kristina Sandberg är också verksam som skribent och kritiker, främst i Svenska Dagbladet, och har gjort flera uppmärksammade intervjuer med författaren Jamaica Kincaid.

Priser och utmärkelser:

Norrländska litteratursällskapets pris 2008
Nominerades till Sveriges Radios Romanpris 2011 (Att föda ett barn)
2012 års stipendium ur Albert Bonniers Stipendiefond för svenska författare
SvD:s litteraturpris 2014 (Liv till varje pris*)
Augustpriset 2014 (Liv till varje pris**)
Moa Martinson-stipendiet 2014 (Moa-priset, för romantrilogin om Maj)
Stockholm stads hederspris 2017
Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris 2019
Natur & Kulturs arbetsstipendium 2019
Fridegårdsstipendiet 2021

* Juryns motivering: "I "Liv till varje pris" förvandlar Kristina Sandberg monotona vardagsbestyr och återhållen frustration i folkhemmets marginal till stor och fängslande litteratur. Trilogin om hemmafrun Maj ger röst och kroppslig närvaro åt en generation kvinnor som länge tagits för givna."

** Juryns motivering: "Vissa livsresor förblir osynliga. Romanen Liv till varje pris är sista delen i en trilogi där varje del utgör ett eget helt. Med sitt epos om hemmafrun Maj visar Kristina Sandberg att inom en örnsköldsviksvånings väggar kan rymmas en hel odyssé. Med distans och empati skildras ett skört och sårigt familjeliv i välfärdsstaten. Noggrant registreras matoset, tvättångorna, havsbrisens farliga sälta. Vi står bedvid Maj i köket med livets stora frågor och vad kan hon hitta på åt dem till middag?"

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.