Omslagsbild: Kokkonst för livsnjutare

Fotograf: Eva Hildén Smith
Utgivningsdatum: 2017-04-03
Mediekontakt: Fanny Birath
ISBN: 978-91-1-307661-4

Kokkonst för livsnjutare

"Jag älskar stora, rejäla träslevar. Aldrig är jag så avslappnad och lycklig som när jag rör runt, runt i en brunsås eller långkokande gryta."

Kokkonst för livsnjutare är både en kokbok och en livsstilsbok, som man läser, inspireras, får idéer av och blir underhållen av. Här får vi följa med Edward Blom och hans hustru Gunilla Kinn Blom hem till deras eget matuniversum.

Edward och Gunilla delar med sig av sin syn på mat och matlagning, till exempel att man inte behöver ha dyra och komplicerade köksredskap - men däremot bra råvaror och ett fullständigt kompromisslöst förhållande till hur man lagar och smaksätter maten.

Några längre och mer kulturhistoriskt inriktade texter (exempelvis om vissa livsmedels och maträtters historia) får vi oss också till livs. Vi får etikettråd, som är ett av Edwards favoritområden. Det blir fortsatt fokus på såväl mathistoriska ikoner (som till exempel Auguste Escoffier och Tore Wretman) som nutid (till exempel aktuella styckningsdetaljer på kött), likväl texter om olika matrelaterade fenomen ("fattiggourmeter" eller "delikatessernas rättigheter"). Boken innehålla också texter om Edward, av anhöriga skribenter - t ex hans syster, författaren Anna Dunér. Ett matkulturellt historieberättande i kokboksform!

Edward Blom och Gunilla Kinn Blom tilldelades tredje pris (brons) för texterna i Kokkonst för livsnjutare på Gourmand World Cookbook Awards 2016 i kategorin "Food Writing".

SENASTE RECENSIONERNA

"Här bjuds bra råvaror och ett kompromisslöst förhållande till hur man lagar och smaksätter." /Hus & Hem
"Recepten är genuina." Betyg: 4 /Borlänge Tidning "Edward Blom har gjort det igen - skapat en underbar och högst personlig kokbok. Den här gången tillsammans med sin fru Gunilla."
240 kr Bok - Halvklotband
Utgiven: september 2015
125 kr Bok - Flexband
Utgiven: april 2017

Edward Blom är i grunden arkivarie och har i 15 år arbetat på Centrum för Näringslivshistoria där han särskilt engagerat sig i matrelaterade företags historia samt varit chefredaktör för tidskriften "Företagsminnen". En stor del av sin tid ägnar han åt att hålla föredrag, gärna i kombination med provningar, t.ex. av historiska brännvinssorter, svenska ostar eller punsch.

Edward Blom skriver även regelbundet krönikor, artiklar och dryckesrekommendationer i tidningar, tidskrifter och på webbplatser samt leder ibland matlagning för företag och kompisgäng. Han är en folkkär person som ofta dyker upp i radio och tv: som expert, debattör eller bara sig själv.

Edward Blom är njutningslysten matideolog, berättare och matkreatör. Hans livsstilskokbok Allting gott och alldeles för mycket utsågs till vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2013 i kategorin "Årets överdådare". Boken tog silver i "kokboks-VM", World Gourmand Awards 2014, i Peking. Till sin hjälp i bokens tillblivelse har han haft sin hustru, Gunilla Kinn Blom. Eva Hildén-Smith har fotograferat och Pär Wickholm formgivit.

Edward Blom och Gunilla Kinn Blom tilldelades tredje pris (brons) för texterna i Kokkonst för livsnjutare på Gourmand World Cookbook Awards 2016 i kategorin "Food Writing". Boken innehåller – förutom texter och recept av Edward och Gunilla – fotografier av Eva Hildén-Smith. Boken är formgiven av Pär Wickholm.

Mer om författaren

Gunilla Kinn Blom är frilansjournalist och har skrivit om mat, dryck och restaurangliv runtom i världen i flera publikationer, bland annat var hon under tio år krönikör i magasinet Gourmet.

Edward Blom och Gunilla Kinn Blom tilldelades tredje pris (brons) för texterna i Kokkonst för livsnjutare på Gourmand World Cookbook Awards 2016 i kategorin "Food Writing". Boken innehåller – förutom texter och recept av Edward och Gunilla – fotografier av Eva Hildén-Smith. Boken är formgiven av Pär Wickholm.

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.