Omslagsbild: Sagornas stickbok

Fotograf: Charlotte Gawell
Utgivningsdatum: 2015-09-14
Recensionsdatum: 2015-09-30
ISBN: 978-91-1-306152-8

Sagornas stickbok

Sticka sagobarnens bästa kläder

Att öppna dörren till sagans värld är att träda in i ett förunderligt universum av hemliga stigar, fantasi och äventyr. Och om man - som författaren Celia B. Dackenberg - inte kan låta bli att hålla utkik efter stickade plagg så är det ett underbart landskap att botanisera i. I den här boken tolkar hon de favoriter som ger skydd och karaktär åt våra mest älskade barnboksfigurer.

Att Pippi Långstrump redan är en modeikon för barn vet vi. Här får vi dessutom stickbeskrivningar till allt från tomtebobarnens ängsullströjor till Mymlans randiga klänning och Findus pigga mössa.

Sammantaget blir det cirka 20 stickbeskrivningar som varvas med essäer om handarbete, mode, material och kulturhistoria. Det kan handla om hur Coco Chanel tar sig an den klassiskt manliga sjömanströjan och förvandlar den till en symbol för självständiga kvinnor, men också om raggsockans eviga liv.

Att sticka ett plagg till någon är inget mindre än en kärlekshandling, ofta från en generation till en annan. Den sagoskatt vi har, som barn och vuxna kan mötas kring, är en perfekt utgångspunkt för en bok som tar det här med stickning - och sagor - på precis så stort allvar som det förtjänar.

Mer om författaren
259 kr Bok - Halvklotband
Utgiven: september 2015

SENASTE RECENSIONERNA

"Det är en rolig idé att mönsterge sagobildernas stickade kläder." "Det är en rolig idé att mönsterge sagobildernas stickade kläder. Men den stora behållningen av ”Sagornas stickbok” är berättelserna om sagornas tillkomst, författarna och tecknarna och de som eventuellt stod som förebilder till sago­typerna. Celia B Dackenberg skriver också lustfyllt om stickkonsten genom tiderna: textilarv, influenser och traditioner. Om varför det ­heter ”att gå på i ullstrumporna” och varför den frusne bör satsa på rikt mönstrade tröjor."Carin Ståhlberg
www.dn.se
"Celia B Dackenberg, mångårig redaktör för tidningen Hemslöjden har gjort denna fantastiska bok" /Yukiko Duke, SVT Gomorron Sverige
"En helt ljuvlig bok där författaren har spanat efter stickat i barnböcker." /Borlänge Tidning

Lusten till färger, mönster, stickor och garn är något som Celia B Dackenberg har haft med sig ända sedan barndomen. Hon är utbildad vid Konstfack och var tidigare chefredaktör för tidskriften Hemslöjd. Hennes plagg har visats på utställningar runt om i landet och i böcker som Sparat, Ylle & Bläck, Sagornas stickbok, Kulturkoftor och Lånat, sparat, ärvt & nytt.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.