Omslagsbild: Min fantastiska väninna

Översättare: Johanna Hedenberg
Utgivningsdatum: 2016-03-22
Recensionsdatum: 2016-04-11
ISBN: 978-91-1-306171-9

Min fantastiska väninna

I en hyreskasern nära landsvägen i femtiotalets Neapel växer de båda flickorna Elena Greco och Lila Cerrullo upp och blir vänner för livet. Det är efterkrigstid, nödår och våldet präglar fortfarande Italien i form av lönnmord och godtyckliga avrättningar. Lila är den självklara ledaren, den snabbfotade, den våghalsiga, den kvicktänka och den elaka. Det är också Lila som slår Elena ur brädet som skolans bästa elev, hon har lärt sig läsa själv och kommer etta på alla prov. Skolgången utgör ett löfte om en bättre framtid för dem båda, men Lila, dotter till skomakaren Fernando och hans hustru som båda är analfabeter, är den som tvingas ge upp studierna medan Elenas far, som är vaktmästare i stadshuset, ser till att dottern får fortsätta att gå i skolan.

Lila gifts i stället bort vid 16 års ålder med Stefano Carracci, son till den mördade maffiabossen, Stefano som driver familjen Carraccis livsmedelsbutik med framgång i kvarteret. Elena, däremot, fortsätter sin utbildning, och drömmer om att skriva. Båda flickorna känner sig i hemlighet dragna till Nino Sarratore utan att de avslöjar något för varandra och blir därmed varandras rivaler. Nino växer också upp i hyreskasernen och är son till järnvägsarbetaren och poeten Donato Sarratore som en gång förfört änkan Melina Cappuccio men övergett henne varpå hon försökt ta sitt liv. Nino är studiebegåvad, men utan mål i livet eftersom han hatar sin far. Nino kommer så småningom att spela en avgörande roll i båda flickornas liv.

Elena Ferrantes storslagna romanepos i fyra delar om Lila och Elena tar sin början när de båda kvinnorna hunnit bli sextiosex år och Lila försvunnit spårlöst. Lilas son Rino tror att hans mor gömmer sig hos Elena, som nu är bosatt i Norditalien och en etablerad akademiker, men Elena och Lila har inte haft kontakt med varandra på ett tag. I ett slags desperat försök att nå Lila, börjar Elena skriva romanen om deras gemensamma uppväxt och liv, för att på så sätt rädda Lila undan glömskan och i hopp om att få möta henne igen.

Mer om författaren
69 kr Bok - Pocket
Utgiven: maj 2017
19 kr Bok - Pocket
Utgiven: november 2018
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: mars 2016
141 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Odile Nunes
Utgiven: mars 2016
"Läsupplevelsen blir uppslukande och omskakande." "Att läsa Elena Ferrantes Neapelböcker är därmed också att bli påmind om hur den kvinnliga erfarenheten av nödvändighet är explosivt politisk. Läsupplevelsen blir uppslukande och omskakande. Jag inser hur sällan kvinnors erfarenheter och intima relationer beskrivs så här komplext. En lycka över att ord sätts på en del av min egen erfarenhet blandas med stark vrede över hur liten plats den tillåts ta i litteraturen och politiken." Karin Pettersson
www.aftonbladet.se
"Succéroman av yppersta dignitet"
www.svd.se
"En blivande klassiker" /Ingrid Elam, Kulturnyheterna
www.svtplay.se
"Att äntligen få läsa en roman som uppgraderar väninnerelationen och ger den dess rättmätiga plats är därför otroligt upplyftande."
www.dn.se

NYHETER

Lundströms bokcirkel läser Elena Ferrante

Läs de tre första böckerna i Neapelkvartetten tillsammans med Marie Lundström, Helena von Zweibergk och Henrik Hjelt. 

Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Elena Ferrante A-Ö

I mellandagarna kommer äntligen Den som stannar, den som går - del tre i Neapelkvartetten - på svenska. I väntan på den nya boken kan du dyka ner i Ferrantes värld i vårt A-Ö.

Illustration: Agnes Florin
Se fler nyheter

Den italienska författaren Elena Ferrante debuterade 1992 med Plågsam kärlek som tillsammans med Dagar av ensamhet och Skuggan av en dotter utgör en löst sammanhållen trilogi om kärlekens baksida. Men det var med Neapelkvartetten som Ferrante nådde internationell ryktbarhet. Ferrante har också skrivit barnboken Stranden på natten. 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.