Omslagsbild: Brev från Tove Jansson

Redaktör: Helen Svensson
Redaktör: Boel Westin
Utgivningsdatum: 2014-09-24
Recensionsdatum: 2014-10-15
ISBN: 978-91-1-306191-7

Brev från Tove Jansson

Det är hundra år sedan Tove Jansson föddes. De tidigare opublicerade breven sträcker sig från 1930-talet till 1980-talet.

I korrespondensen finns brev till familjen, journalisten, politikern och filosofen Atos Wirtanen, vännen Vivica Bandler och naturligtvis livskamraten Tuulikki Pietilä. Många brev är "ö-rapporter" från sommarlivet i Pellinge skärgård, från Bredskär och det lilla skäret Klovharun där Tove och Tuulikki tillsammans byggde sig ett hus att bo och arbeta i.

Boken är illustrerad i fyrfärg och svartvitt.

Mer om författaren
89 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2014
"Tove Janssons brev en lektion i vänskap"
www.aftonbladet.se
"En sällsynt levande och livsbejakande brevsamling."
biografier.nu
"Boken är vacker ..." "Den övervägande rara och flärdfria bilden av Tove Jansson krossas inte av det brevurval som nu ges ut på Norstedts. Men bilden krackelerar och får fler nyanser, och vi lär känna en kokett konstnärssjäl som inte hymlar med sin aptit på både älskare och älskarinnor."Carina Burman
www.svd.se
"Moa Matthis läser ett omfångsrikt urval brev till vänner, familj och älskande." "Det urval som Boel Westin och Helen Svensson gjort ur ett drygt halvsekels skrivande till vänner, familj och älskande är omfångsrikt och ändå genomtänkt och känsligt selektivt. Som en röd tråd genom alla år och brev löper det hårda målmedvetna arbetandet. Tove Jansson är redan från början en outtröttlig intryckssamlare som fyller sig själv och breven med färger, förnimmelser, landskap och människor." Moa Matthis
www.dn.se

Finlandssvensk författare och konstnär. Född den 9 augusti 1914 i Helsingfors, död den 27 juni 2001 i Helsingfors.

Tove Janson föddes i en konstnärsfamilj. Pappan var den finlandssvenske skulptören Viktor Jansson och mamman den svenska tecknaren Signe Hammarsten-Jansson. Tove hade också två yngre bröder, Per Olov och Lars. Hon har skildrat sin barndom i den självbiografiska boken Bildhuggarens dotter (1968).

Yrkesvalet var självklart för Tove, hon skulle också bli konstnär. Tove studerade på konstskolor i Stockholm, Helsingfors och Paris. Hon fick hjälpa till att försörja familjen genom att illustrera i tidningar och böcker redan under studietiden.

Under 30-talet illustrerade hon i den politiska tidskriften Garm, där hon i sina teckningar protesterade mot nazi-Tyskland och Hitler. Tidigt ritade hon en figur (en snork) som liknade Mumintrollet, och använde den som signatur till sina bilder. 1945 gav hon ut den första muminboken, Småtrollen och den stora översvämningen. I boken finner Mumintrollet en paradisisk mumindal.
Det egentliga genombrottet för Tove Jansson som barnboksförfattare kom med boken Trollkarlens hatt (1948). Den översattes snart till engelska, vilket banade väg för muminböckernas översättning till andra språk; i dag över 30 stycken!

I muminböckerna är muminfamiljen den självklara mittpunkten. Kring familjen samlas så småningom också en del andra invånare: Snorkfröken och Sniff, Snusmumriken och Lilla My, filifjonkor, hatifnattar och hemuler – alla med sin egenart och speciella livshållning. Böckerna om Mumindalen är sinsemellan väldigt olika. Trollkarlens hatt är ett lättsamt sagoäventyr, medan Pappan och Havet och Sent i november riktar sig till äldre barn och även till vuxna.

Egentligen är muminböckerna både barnböcker och vuxenböcker. Tove Jansson skrev också romaner och noveller som uttryckligen vänder sig till vuxna läsare, bl.a. Solstaden (1974) och Resa med lätt bagage (1989).

Genom åren fick hon en rad utmärkelser, bl.a. Nils Holgersson-plaketten 1953 för Hur gick det sen?, Elsa Beskowplaketten 1958 för illustrationerna i Trollvinter, H.C. Andersenmedaljen 1966, Litteraturfrämjandets stora pris 1977 och Svenska Kulturfondens hederspris 1983.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.