Moln

Författare

L-G Nilsson

Moln

Svenska

2015-08-12

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Inspirationsböcker

Författare

Publiceringsdatum

2015-08-12

Formgivare omslag

Fredrika Siwe

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Omslagsfotograf

L-G Nilsson

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113064093

Antal Sidor

157

Vikt (kg)

0.67

Ryggbredd (mm)

18

Höjd (mm)

232

Bredd (mm)

193

Böcker av författaren

Om boken

Vädret intresserar oss svenskar i allmänhet och båtmänniskor i synnerhet. Våra tv-meteorologer blir kändisar och det utkommer ständigt nya populärvetenskapliga böcker i meteorologi.

Moln är ett nytt sätt att ta sig an ämnet, den belyser detta vardagliga, men samtidigt fantasieggande och märkliga som rör sig över himlen och som i alla tider sporrat vår fantasi och inspirerat både konstnärer och vetenskapsmän. Samtidigt som vi numera förlitar oss på experternas utlåtande om vädret, intresserar vi oss allt mer för väderfenomen och oroas av vädrets ombytlighet och naturens krafter, alla kopplade till molnen på himlen. Moln är något som kan ge stämningsfulla upplevelser men också viktig information, särskilt till den som befinner sig på sjön.

Moln är en snyggt paketerad bok som tar upp fenomenet moln ur en mängd perspektiv: vad de består av, hur de bildas, former och mönster, färger, ljusfenomen, klimat, idéhistoria - allt illustrerat med pedagogiska, vackra och dramatiska fotografier, tagna av författaren som har flera fotoutställningar bakom sig.

Läs mer

L-G Nilsson

Moln

Om boken

Sjörapporten - en trygg stämma följer vår svenska kust: "Vinga sydväst 9, regnskurar… Bjuröklubb nordost 3, god sikt …" Vad döljer sig bakom dessa mytomspunna platser? Om dramatiska oväder, fartygs- och människoöden, livet på fyrplatserna och mycket mer.

För den som är till havs ska radions sjörapport vara en strikt prognos över väntat väder med en aktuell vindnotering. Inte mer. En välkänd trygg stämma som följer vår svenska kust från Bohuslän till Norrbotten: Vinga sydväst 9, regnskurar… Landsort syd 5, dimma på avstånd … Bjuröklubb nordost 3, god sikt … Den sena kvällsrapporten upplevs av många som en godnattsaga för vuxna. Radions sjörapport är idag en pigg 73-åring utan några som helst planer på att låta sig ersättas av nya tiders påfund när det gäller senaste nytt om det lynniga vädret längs våra kuster.

Men hur ser en kuling på Utklippan ut? Eller en storm som piskar mot Nordkosters granitklippor? Vad har hänt genom tiderna kring dessa mytomspunna platser? Hur gick det egentligen till när ångfartyget Nedjan i januari 1954 mystiskt försvann i rykande snöstorm strax norr om Eggegrund i Gävlebukten? Och sist men inte minst, hur tillförlitliga är de vindar som rapporteras?
Boken börjar med hur en nyfödd svensk vädertjänst via primitiva telegraflinjer gnistade ut de första stormvarningarna. Vi tar steget därifrån till dagens appar i mobilen.

Vår resa börjar på Nordkoster i ett hav som på grund av de norska bergen då och då får påhälsning av en egen typ av lågtryck. Därefter följer besök på sjörapportens 35 utposter, många med exotiskt klingande namn som Kuggören, Rödkallen, Utklippan, Eggegrund. Här berättas i ord och bilder om natur, dramatiska oväder, fartygs- och människoöden, livet på fyrplatser och mycket mer. Vi mönstrar av nära Storön på en kaj i Kalix.

Boken är rikt illustrerad med fotografier och kartor. Författarna, Lars-Göran Nilsson och Anders Nylund, är båda erfarna och välkända meteorologer.

Läs mer

Sjörapporten

L-G Nilsson, Anders Nylund

Sjörapporten

Nyheter

15 december 2016

Moln bland det mest googlade 2016 – L-G Nilsson vet varför

Nyheter