Omslagsbild: Det blå mellan himmel och hav

Översättare: Jan Hultman
Översättare: Annika H Löfvendahl
Utgivningsdatum: 2015-10-05
Recensionsdatum: 2015-11-02
ISBN: 978-91-1-306432-1

Det blå mellan himmel och hav

Familjen Baraka lever ett stilla liv i byn Beit Daras, belägen i Palestina längs den gamla karavanvägen mellan Egypten och Syrien. Umm Mamdouh (ordagrant Mor till Mamdouh) blir tidigt änka och är känd i byn för att stå i nära förbindelse med djinnen Sulayman. Hennes tre barn växer alla upp till starka och självständiga individer. Äldsta dottern Nazmiyeh har en vass tunga och är den som hämtar hem modern från hennes irrande strövtåg i omgivningarna. Sonen Mamdouh blir tidigt familjens överhuvud, lär sig allt om biodling och hamnar till slut i USA. Den yngsta dottern Mariam har begåvats med ett grönt och ett brunt öga, lär sig läsa på helt egen hand och har en trälåda fylld med drömmar.

Men livet för familjen Baraka förändras dramatiskt 1948 när israeliska styrkor stormar byn och ödelägger den i samband med att den israeliska staten utropas. Umm Mamdouh och hennes barn tvingas ut på en lång vandring mot Gaza för att de där ska finna en fristad, en vandring som ger återverkningar på kommande generationer. Sextio år senare lever Mamdouhs barnbarn Nur i USA. Hon förälskar sig i en palestinsk läkare och följer efter honom till Gaza. Där lär Nur känna sin släkt genom Nazmiyehs dotter Alwan och barnbarnet Khaled, en pojke som drabbats av locked-in-syndrome efter en bombräd och därför inte kan kommunicera annat än genom blinkningar.

Det blå mellan himmel och hav är en vacker och sorglig berättelse om palestinskt kvinnoliv, om uppbrott och förflyttningar, separationer och hjärtesorger, men också om överlevnad, familjesammanhållning trots enorma avstånd och om kärlek.

Mer om författaren
69 kr Bok - Pocket
Utgiven: oktober 2016
39 kr Bok - Storpocket
Utgiven: mars 2016
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: oktober 2015
141 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Anne-Li Norberg
Utgiven: november 2015

SENASTE RECENSIONERNA

"Stark människoskildring och vackert språk" "Abulhawas bok lever starkt genom sin människoskildring, men också genom sitt mitt i förödelsen vackra språk. Poetiskt och kärleksfullt beskriver hon saker som i en annan författares skepnad skulle kännas alltför svåra att ta till sig av.Efter läsningen känner jag mig mer insiktsfull än innan."
www.dagen.se
"Det här är en oerhört stark bok och den som längtar efter en diger släktsaga blir inte besviken." /Femina
"Starka kvinnoporträtt på okuvlig prosa" /Arbetet "Susan Abulhawa skriver en okuvlig prosa. Fram växer efter hand ett starkt persongalleri som mot alla odds står upp utan vare sig hjältemod eller Hollywoodklichéer. Sällan gestaltas mänsklig värdighet som här; där i det blå mellan himmel och hav."
"Magiskt magnifikt minnesvärd" "Språket skiner av ljus och poesi. Magi och realism tvinnas ihop till ett spektrum av färger. Dialogerna sprakar av vitalitet och är stundtals burleska genom matriarken Nasmiyehs grova språk. Susan Abulhawa har ännu en gång lyckats skriva en fullödig roman. Den är magnifik. Boken är svår att lägga ifrån sig under läsningens gång och den kommer att finnas kvar länge i mitt minne. Rekommenderas varmt!"Lisbeth Antonsson
www.corren.se

Susan Abulhawa föddes i Kuwait av palestinska föräldrar på flykt från Israel efter sexdagarskriget. Hon är idag bosatt i USA där hon verkar som samhällsdebattör och människorättsaktivist med Mellanöstern som specialområde. År 2000 grundade Abulhawa organisationen Playground for Palestine som främjar barns rätt att leka på ockuperad mark. Berättelsen om Nahr är hennes tredje roman.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.